KULTUR

Möda, vila och behag

Det var en gång SLEF:s missionsfest i Purmo. Där skulle fyra vänner framföra Lina Sandells sånger. Jag såg fram emot musikstunden och bänkade mig i den fullsatta kyrkan.

Jag visste redan tidigare att jag tycker mycket om att lyssna när Lina Forsblom sjunger. Den musikaliska sammansättningen hade jag däremot inte tidigare fått lyssna till. Jag blev redan där tagen av hur smakfullt de framförde sångerna. Ni vet kanske hur det är när man gärna vill spara upplevelsen ”på burk” och önskar man kunde ta med sig den hem.

I detta fall blev det inte på burk utan på skiva. Vilken glädje att få hem en alldeles pinfärsk CD-skiva! Nu får jag fortsätta att njuta av musiken även här hemma. Redan skivans omslag är tilltalande. Den skira gröna färgen på omslaget gör att jag blir glad. Jag börjar lyssna på skivan och glädjen fortsätter.

Lina Forsbloms klara röst ger rättvisa åt Lina Sandells texter. Dessutom gör även det stundtals sköra i Linas röst att texten ännu mera understryks. Många av Sandells texter handlar ju om hur skört livet är – en blandning av möda, vila och behag.

På skivan finns nio sånger varav två är helt nya bekantskaper för mej. Flera av sångerna kan jag utantill sedan tidigare. Tänk att denna skiva ändå kan ge något nytt. Det behövs så lite för att åter väcka liv i texterna – kanske ett annat tempo än vad jag är van vid, andra arrangemang på stämmorna, ett mellanspel som jag inte förväntat mej. Allt detta gör att denna lågmälda skiva blir väldigt intressant.

Musikerna David Forsblom (gitarr), Mathias Forsblom (trummor) och Jonathan Stenlund (bas) lyckas med små medel skapa en njutbar musikalisk helhet. Dessutom ger Johanna Warghs violinspel och Janne Hyötys gitarrsolo variation i några av sångerna. I en av mina favoriter på skivan spelar Mathias även ett annat instrument. Vilket det är får ni själva upptäcka när ni lyssnar på skivan. Jag kan bara säga att jag blir lika glad varje gång jag lyssnar på spår nummer 2: ”Kom nu fattiga och rika”.

Tack vare musikernas skicklighet får texterna huvudrollen och Linas vackra röst får något tryggt att luta sej mot.

Hela skivan genomsyras av lovsång och en stark förtröstan på Gud. På skivomslaget får vi läsa att Lina Sandells liv under många perioder kantades av sjukdom. Hon kunde inte leva som alla andra, utan var lite åsidosatt. Tänk hur aktuellt detta är för oss just nu i dessa coronatider. Vi kan inte heller leva som vi brukar. Lina Sandells texter har något viktigt att säga oss ännu i dag: Lyft blicken, förtrösta på Gud – Han har allt i sin hand.

Under höstlovet var vi med familjen på utfärd till Terjärv och den nya skivan spelades gång på gång i bilen. På hemvägen körde vi förbi Kortjärvi bönehus. En tanke slog mej: De fyra vännerna har rötterna i Terjärv – säkert sjöng deras morföräldrar och generationen innan dess Lina Sandells sånger i bönehuset redan i början av 1900-talet.

Jag tror att det kan behövas nya ”musikaliska kläder” på kända texter för att de ska bli tillgängliga för nya generationer. Jag tror att denna skiva kan bidra till just detta. Jag ser fram emot att få fortsätta njuta av denna skiva och göra nya upptäckter i både texterna och musiken.

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.