Hört

Det Jesus gjorde var stort – “If we only knew”

Med jämna mellanrum lyssnar jag på låtlistor som musiktjänsten Spotify sammanställt baserat på mina lyssningar. Då och då dyker det upp en låt som fångar min uppmärksamhet och jag kanske lägger till den i någon av mina egna låtlistor. Det hände när jag hörde ”If we only knew” med bandet Unspoken. Jag blev intresserad av låten tack vare refrängens melodi, vilket ofta är fallet för mig. Jag hör en låt och om melodin faller mig i smaken kollar jag upp texten. Är den också bra sparar jag låten. Är texten inte bra ratar jag låten. ”If we only knew” har de ingredienser som krävs för att jag ska bli berörd, gå och nynna på låten och bära med mig texten i mina tankar. 

Låtens text är skriven av Jon Lowry, Christopher Stevens, Tyrus Morgan, Joshua Silverberg och Chad Mattson och framförs av bandet Unspoken. Låten finns med på bandets album Just give me Jesus som utkom år 2018. Bandet gav ut sitt första album 2014 och när jag scrollade bland bandets låtar märkte jag att flera av låtarna finns med på mina låtlistor, men jag har inte känt till bandets namn. Texten i ”If we only knew” handlar om att vi kan ana en del av Guds godhet, härlighet och frid, men fullt ut förstår vi inte hur stort det Gud gjort och gör för oss faktiskt är. Tänk om vi kunde ta in det Gud gjort helt och hållet! Refrängen inleds så här: If we only knew / How deep the ocean of Your love / How powerful every drop of blood / How much it cost to rescue us. Förlåtelse är gratis för oss, men den hade verkligen sitt pris för Gud. 

Musik ligger mig varmt om hjärtat och för mig är det viktigt att texten och melodin följs åt. Då förstärks och förtydligas låtens budskap och låten som helhet hänger kvar i minnet. Man minns både text och melodi. Texten i ”If we only knew” är lättförståelig och språket vardagligt, vilket gör att man som lyssnare har lätt att ta till sig budskapet. Jag gillar att låten är tankfull i låtens verser och sticket med avskalat komp och lugn sång, medan den växer och blir mer intensiv i refrängen med ökat komp och mer volym i sången. Då lyfts den förundran som refrängen ger uttryck för fram och den stilla eftertänksamheten i verserna blir mer talande. 

I den andra delen av refrängen kopplar textförfattarna samman med bibelordet i Psaltaren 103:12: Så långt som öster är från väster, så långt avlägsnar han våra synder från oss. Sångaren sjunger: If we only knew / How far the East is from the West / How we are clothed in righteousness / How strong the hands that conquered death / If we only knew. Jesus tar på sig straffet för våra synder och så långt det är mellan motstående väderstreck, d.v.s. så långt det bara går, förs vår synd bort från oss. Den tas helt bort från oss. Den kan inte föras längre bort än så. Jesu död och uppståndelse raderar bort den och vi går fria. Låtens budskap blir en uppmuntran att tänka över evangeliets kärnbudskap. Tänk att allt det här gäller just mig! 

Låten fungerar för mig som en påminnelse om att det regelbundet är bra att verkligen tänka över det stora i det Jesus gjorde för oss. Vi kan lätt bli vana vid förkunnelsen om Jesu död och uppståndelse och glömmer bort att det är något väldigt dyrbart och otroligt stort. ”If we only knew” sätter speciellt i refrängen fingret på hur dyrbar nådens gåva är för oss och vad den innebär för vårt liv är på jorden: förlåtelse, rättfärdighet och frihet! Bandet Unspoken har under sommaren 2019 utkommit med ett nytt album och förutom ”If we only knew” från deras tidigare album är jag säker på att du kan hitta uppmuntrande och fina låtar även från det nya albumet!

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.