FRÅGOR & SVAR

Vad finns det för risker med alkohol?

Alkoholen har blivit en del av allt yngre folks festande och det kan nästan kännas som det normala att dricka sig full emellanåt. Som ung vill man prova på nya saker och vara som de andra, och därför provar man lätt på att dricka först lite och sedan lite mera. Att smaka lite är inte skadligt i sig. Efter konfirmationen börjar vi ju också få alkohol i nattvarden. Det är de stora mängderna som blir skadliga. Alkoholen är inte bra för den unga kroppen och hjärnan som fortfarande utvecklas.

Det största problemet är att en gång leder till en till och en till. Efter att man tagit lite är det mycket svårare att säga nej. Du kan inte heller veta på förhand om du är den sorten som lätt faller för alkoholen gång på gång, först i tonåren, sen genom studietiden och sen fortsättningsvis i arbetslivet. När man en gång börjat är det mycket svårare att sluta om man är den typen. Därför är det allra bäst och säkrast att tacka nej till att smaka från första början när man är ung. Jag tycker att tacka nej är det tuffa och inte att tacka ja. Man hinner smaka och tycka eller inte tycka om alkohol senare när man är myndig (när det är lagligt) och när man har utvecklat sin självbehärskning ännu bättre.

I min familj har det inte funnits alkohol. Delvis för det och för den kristna undervisningens skull tackade jag också nej de gånger jag skulle ha haft möjlighet att dricka. Nu när jag är över 20 har jag börjat smaka på vin ibland och tycker att det kan vara gott. Jag har aldrig varit berusad så jag vet faktiskt inte hur det känns. Jag tycker i alla fall att livet är väldigt bra utan den erfarenheten och innerst inne tror jag att det är allra bäst så. Jag rekommenderar nog oerhört varmt att inte tacka ja till alkohol som ung. Jag tror att du kommer att vara tacksam för det när du blivit äldre. Du hinner senare smaka om du vill och livet är riktigt okej även utan det.

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.