Läst

Vilka andaktsböcker läser du? – Tips på andaktsböcker

Har du planerat att läsa en andaktsbok under det kommande året? Själv läser jag gärna andaktsböcker och har samlat på mig ett antal under åren. Andaktsböckerna som jag har i min bokhylla skiljer sig ganska mycket från varandra och kompletterar varandra. 

En av mina andaktsböcker Alla dagar nära är en riktig klassiker. Den innehåller korta personliga texter, och passar speciellt åt ungdomar och unga vuxna. En annan intressant bok, Under ytan, har en längre text för hela veckan och korta bibelord för varje dag som synkroniserar texten. Vill man läsa en mera kyrklig andaktsbok så passar boken För dig, den utgår från kyrkoåret och då gäller det att hålla koll på om det är nionde eller elfte söndagen efter pingst. 

Andaktsboken Ögonblick tillsammans är inriktad på äktenskap och relationer och den läste jag under ett år. En annan bok jag gillar om relationer är Kärlekens språk. Om du också har ett förhållande uppmuntrar jag dig att köpa en andaktsbok om relationer, man brukar få många ”aha” upplevelser och saker att reflektera över.

En andaktsbok i vår bokhylla, Andaktsboken för mammor, är en antologi, och tack vare de olika författarna blir innehållet väldigt nyanserad och intressant (titeln talar om vem boken är riktad till, är du inte mamma ännu får du sätta upp denna bok på framtida inköp). Min egen favorit bland alla mina andaktsböcker heter Ett är nödvändigt. Det är en realistisk bok där man på ett kärleksfullt sätt påminns om vikten av syndakännedomen och vårt behov av förlåtelse, omvändelse och frälsning. Den är, som man brukar säga på dialekt, en “rama” bok!

Men varför ska vi då läsa andaktsböcker? Bibeln är ju trots allt den viktigaste boken som vi ska läsa och man kan och ska inte ersätta den med annan kristen litteratur. Jag brukar tänka att andaktsböcker är som ett lockbete att läsa Bibeln. När det går trögt att läsa Bibeln så kan andaktsboken vara lättare att öppna. Vad vill dagens text säga mig. Det är något med dagens datum som gör att det känns så tilltalande. Dagsfärskt. Ibland läser jag flera olika andaktsböcker samtidigt för att få olika teman. Man kan gärna slå upp dagens bibelord i Bibeln och läsa det i sitt sammanhang. Det är viktigt eftersom andaktsböcker är tolkade av människor medan Bibeln är Guds eget ord. Andaktsböckerna är också utmärkt som material till andakter och andra gruppsamlingar.

 

Här nedan kommer ett axplock med andaktsböcker som sålts både vid SLEF-media och vid Missionsmagasinet:

Accent – ELU

Alla dagar nära – Max Lucado

Andakts bok – Boris Salo

Att tro på Kristus – Bo Giertz

En Gud, en plan, ett liv – Max Lucado         

Ett är nödvändigt – H.E. Nissen

För dig – Erik Vikström

Himmelska skatter – Anselm Hjulfors

Inför Guds ansikte – Dick Helander

Kärlekens språk – Gary Chapman

Ledljus – Egil Sjaastad

Minutbibeln – Knut Tveitereid

Min vän är min och jag är hans – Egon Ohlsson

Orubbligt hopp – Max Lucado

Se, jag gör allting nytt – John Eldredge

Under ytan, I och II – Torgny Wirén

Vid källanivind Andersen

Ögonblick tillsammans – Dennis och Barbara Rainey

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.