Undervisning

DROGER 1/2 – Vad gör drogerna med en människa?

Ingen planerar att bli en knarkare. Nästan alla känner någon som missbrukar droger, och många gör det själva. Varför börjar någon använda droger? För det mesta finns någon typ av illamående i bakgrunden, även om det förstås finns ett antal andra faktorer som kan inverka. 

För en som har mått dåligt, kanske i många år, kan droger ses som ett bra sätt att medicinera sig själv. Man försvarar sitt missbruk med ”det är ju en medicin” eller ”det är ju en naturprodukt” eller ”cannabis har ju legaliserats i många länder och kommer snart att legaliseras i Finland också”, som är några av de vanligaste argumenten för cannabismissbruk idag. De håller inte. Mediciner skriver en läkare ut, dem köper du inte av en kompis. Vit flugsvamp är, som cannabis, också en naturprodukt, den dör man av. Och i de länder där cannabis har legaliserats kan man ännu inte övergreppa följderna av det. Mycket talar för att de länderna står inför enorma folkhälsoproblem. Att börja missbruka cannabis eller andra droger är alltså en urdålig lösning i din situation, hur den än ser ut. Det vet också de som bjuder ut sitt knark till dej. Men eftersom de inte bryr sej om dej, bara om dina pengar för att finansiera sitt eget missbruk, säljer de. 

Det första som händer då du prövar en drog är att lögnen smyger sig på. Du måste ju först ljuga för dej själv att du kan ta steget. Sedan måste du ljuga för dina kompisar, föräldrar, syskon osv. Livet blir fullt av lögner, och man vänjer sej vid det. Kanske tycker du att det finns så mycket lögn redan i ditt liv, att ytterligare en lögn gör varken till eller från. Men det gör den, eftersom sann frihet finns i Sanningen, som är Jesus själv. 

Det andra som händer är att din personlighet förändras. Av cannabis blir du exempelvis trögtänkt och likgiltig. Du tappar minnet och kan inte ta in information. Du struntar i dina relationer. Själv tycker du att du sköter det hela fantastiskt bra, det är alla andra som är tröga och ointressanta. Andra droger har andra effekter, som exempelvis, aggressivitet, sömnlöshet och hallucinationer. Vilken drog du än tar, tappar du kontrollen över ditt beteende. Du sitter som isolerad i din egen bubbla. Kommunikationen mellan dej och omvärlden fungerar inte. Även om du knarkar tillsammans med tio andra, så är ni intellektuellt och känslomässigt avskärmade från varandra. 

Du är unik och värdefull därför att du är skapad av Gud. Det innebär ändå inte att just ditt missbruk skulle följa något unikt mönster. Du kommer att göra precis som alla andra missbrukare. Tycka att det inte är något problem för dej, för du kan ju sluta när du vill. Just nu vill du inte, men senare. Då, senare, inser du att missbruket är ett problem. Då har du kanske redan gått över till andra droger, och förstått att det inte är nån bra grej. Så du inser  på något plan att du måste sluta. I bästa fall har du människor i din närhet som kan stöda dej, så att du får rätt vård. Och du kan lämna knarket bakom dej. I sämsta fall kan du inte det. 

Du som just nu vet om någon som använder droger, berätta om det för någon vuxen som du har förtroende för. Det är inte skvaller, och du kan inte hjälpa din kompis på egen hand!  

Är du ledsen? Ensam? Känner du att livet är meningslöst. Tala med någon! Kom ihåg: Man kan tala om allt, och allt det man kan tala om, kan man lära sig leva med!

Här finns förslag på internet-sidor med information om droger och drogmissbruk:

www.drugsmart.com/fakta/

http://cannabishjalpen.se/

https://www.droginformation.nu/

www.iq.se

http://www.can.se 

https://paihdelinkki.fi/sv

http://www.stodfornarstaende.fi/index.php/samarbetspartner/fri-fran-narkotika

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.