FRÅGOR & SVAR

Frågor till de ungas forum – Del 2

Läs del 1 av denna artikl här: https://www.ungitro.fi/fragor-till-de-ungas-forum-del-1/

 

Vad finns det för risker med alkohol?

Alkoholen har blivit en del av allt yngre folks festande och det kan nästan kännas som det normala att dricka sig full emellanåt. Som ung vill man prova på nya saker och vara som de andra, och därför provar man lätt på att dricka först lite och sedan lite mera. Att smaka lite är inte skadligt i sig. Det är de stora mängderna som blir skadliga. Alkoholen är inte bra för den unga kroppen och hjärnan som fortfarande utvecklas. Det största problemet är att en gång leder till en till och en till. Efter att man tagit lite är det mycket svårare att säga nej. Du kan inte heller veta på förhand om du är den sorten som lätt faller för alkoholen gång på gång, först i tonåren, sen genom studietiden och sen fortsättningsvis i arbetslivet. När man en gång börjat är det mycket svårare att sluta om man är den typen. Därför är det allra bäst och säkrast att tacka nej till att smaka från första början när man är ung. Jag tycker att tacka nej är det tuffa och inte att tacka ja. Man hinner smaka och tycka eller inte tycka om alkohol senare när man är myndig (när det är lagligt) och när man har utvecklat sin självbehärskning ännu bättre. 

I min familj har det inte funnits alkohol. Delvis för det och för den kristna undervisningens skull tackade jag också nej de gånger jag skulle ha haft möjlighet att dricka. Nu när jag är över 20 har jag börjat smaka på vin ibland och tycker att det kan vara gott. Jag har aldrig varit berusad så jag vet faktiskt inte hur det känns. Jag tycker i alla fall att livet är väldigt bra utan den erfarenheten och innerst inne tror jag att det är allra bäst så. Jag rekommenderar nog oerhört varmt att inte tacka ja till alkohol som ung. Jag tror att du kommer att vara tacksam för det när du blivit äldre. Du hinner senare smaka om du vill och livet är riktigt okej även utan det. 

 

Finns det några risker med min smartphone?

Smartphones har hittat sin plats i våra fickor på bara några år. Man får nog konstatera att de är häftiga och behändiga apparater på många sätt. Jag funderar ibland om vi längre skulle klara oss utan dem. Ibland väcks diskussion ifall de är skadliga på något vis. Jag tror att det inte finns tydliga skäl att låta bli smartphones helt, men i vissa avseenden kan det vara bra att vara försiktig. 

För de första så blir vi lätt väldigt instängda i vår egen värld när vi drar fram vår smartphone. Så klart kan vi vara sociala också med hjälp av smartphonen men när vi har vänner eller familj runtomkring oss lönar det sig att ta vara på det sociala i verkligheten framom det virtuellt sociala. Vi har nog tid i ensamhet också då vi kan ägna oss helt till den virtuella världen utan att gå miste om det som händer runtomkring oss. 

Det finns redan en sjukdom som kallas “smartphonenacke” d.v.s. när man får ont i nacken eftersom man är så mycket framåtlutad med nacken när man kollar på sin telefon. Därför är det bra att komma ihåg att räta på sig och se sig omkring med jämna mellanrum när man sitter nersjunken med sin smartphone. Det är också bra att komma ihåg att med smartphone har man tillgång till en massa saker på nätet: en hel del uppbyggande och intressant men en hel del skadligt och dåligt. Det lönar sig att tänka efter hurdana saker man låter komma framför ögonen och in i tankarna när man surfar runt. Allt vi ser och läser påverkar oss på något vis. Flickor och pojkar har lite olika fällor på denna punkt. 

Sedan är det ju bra att tänka efter att man inte blir fast med telefonen på det viset att det tar tid av annat värdefullt som att vara med familjen, vänner eller att ta hand om sig själv genom att t.ex. röra på sig. 

Vi har haft telefoner så nära oss en så pass kort tid att man inte riktigt vet hur t.ex. hjärnan påverkas av dem i det långa loppet. Det har talats om viss påverkan av allvarligare slag men inget säkert har bevisats. Detta talar dock också för att vara mera aktsam med att sitta hela kvällarna med sin telefon. 

 

Som slutord vill jag säga att smartphones är en bra grej och det är fint att vi har dem men det lönar sig att tänka efter och inte låta den suga en helt in i sin värld hela tiden.

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.