FRÅGOR & SVAR

Frågor till de ungas forum – Del 1

För ganska länge tillbaka fick vi in frågor, vilka besvarades. Det har gått en tid sedan svaren blev skrivna, men de är fortfarande relevanta. Dessa frågor och svar publiceras nu i två delar. I första delen får vi ta del av tre frågor och svaren till dem. Dessa är: “När är man ohälsosamt smal?“, “Hur vet man att man är deprimerad?” och “Vad finns det för risker med sex före äktenskapet?”

 

När är man ohälsosamt smal? (Speciellt för flickor)

Alla vill ju se bra ut och det ideal som de flesta av oss har fått i oss är att vara smal. Lätt tänker man att ju smalare man är desto bättre. Alla vet att det finns en gräns med det också men “jag själv” är nog långt från den gränsen. I denna fråga tycker jag att sättet är viktigare än ändamålet. Om man låter bli att äta eller äter bara lite och enformigt för att vara smalare börjar man vara på den dåliga sidan. Då är strävan att vara smal redan ohälsosam. Tänker man på det här sättet kan man inte säga av utseendet vem som är smal på ett ohälsosamt sätt. En del är mycket smala fastän de äter ordentligt och mångsidigt medan andra är kraftigare byggda och väger mera trots att de äter samma mat. Men vi är alla fint skapta till just de vi är och jag kan trösta dig med att med åren blir man nöjdare med sig själv som man är. Andra klara varningssignaler är om mensen upphör när man äter bara lite, om man tänker det mesta av tiden på ätandet, om man drar sig från matsituationer eller spyr efter man ätit. Då är det skäl att prata med någon. Om man märker att en kompis mår dåligt på detta område är det också skäl att ta upp det med denna eller någon vuxen. Vi vill att alla ska få må bra och alltid märker man inte själv om man är illa ute.

När jag ser tillbaka på min tonårstid minns jag tydligt känslan av att vilja vara smalare. Jag minns att jag ibland var nöjd om jag inte råkat äta så mycket under dagen och tänkte att jag nu kanske blir lite smalare. Trots det får jag vara oerhört tacksam för att en röst i mig som talade för de hälsosamma matvanorna var starkare så att jag åt mångsidigt och inte avsiktligt lät bli att äta för att vara smalare. Jag hoppas att den rösten i dig för hälsosamma matvanor också får vara starkare så att du får må bra. Det lönar sig!

 

Hur vet man när man är deprimerad?

Som ung känner man sig ångestfull och nere allt emellanåt. Det är en naturlig del av den stormen man går igenom som tonåring. Det är ingen lätt period i livet och det är helt naturligt att det blir överväldigande ibland. Om dina nära och kära blir oroliga är det skäl att ta det på allvar. Ibland kan de som är runtomkring oss se vårt tillstånd klarare än vi själva. Också om du märker att du gråter ofta eller att du börjar tänka på att skada dig själv på något vis är det också tecken på att det skulle vara bra att prata med någon: en god kompis, förälder eller t.ex. hälsovårdaren i skolan. Om du tappar intresset för allt du tyckt om tidigare kan det också vara en signal att något inte är som det ska. Detta var några små tips och inte på något vis ett komplett svar. Om du är fundersam prata med någon!

 

Vad finns det för risker med sex före äktenskapet?

Ett vanligt sätt att undervisa i skolan om sex (om jag minns rätt från min tid) är att när man är redo och när båda är okej med att ha sex är det inte till skada – så länge man använder preventivmedel. I det kristna sammanhanget undervisar man väldigt annorlunda om det. Man säger att Gud har skapat sex som ett unikt sätt för mannen och kvinnan att vara tillsammans och äktenskapet är den bästa platsen för det. Att man talar mot sex före äktenskapet är för att det är det bibliska sättet. Och det är också ett väldigt vettigt sätt att tänka. När man har sex är man väldigt öppen och sårbar gentemot den andra. Det är en del av det väldigt fina med sex, men som ung kan man också väldigt lätt bli djupt sårad i det. Sex binder två personer fastare samman. Faktum är att förhållandena som ung ofta tar slut och om man delat också det sexuella lämnar det djupare sår efter sig. Sedan finns förstås riskerna med alla könssjukdomar som sprids i huvudsak på grund av korta förhållanden. Därför är det för att beskydda dig som Gud har tänkt samlivet på det speciella viset. 

Man kan kanske tänka att man borde bli erfaren på detta område för att inte vara annorlunda eller sämre än de andra. Själv kan jag säga att jag inte har ångrat att jag började ha sex med min äkta man först när vi hade gift oss. Jag tycker inte att jag gått miste om något och eftersom sex är en så fin sak tycker jag att det är värt att skyddas och sparas till det bästa tillfället! Vänta bara så får du se. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.