FRÅGOR & SVAR

Allt har sin tid – också sex

Det har kommit in en hel del frågor angående sex före äktenskap. Frågor som: Vad räknas som sex? Räknas smeksex som sex? Kan man känna på varandras könsorgan om det är utanför kläderna?  Eller är det endast samlag som räknas? 

Frågorna är många och ställda på olika sätt men det första jag skulle vilja lyfta fram är att sex är en väldigt fin sak och en gåva från Gud men den gåvan bör användas rätt. Används den fel har det också sina konsekvenser.

Om vi börjar med att svara på några frågor. Jo, smeksex räknas till sex och att känna på varandras könsorgan även fast det är utanför kläderna räknas till sex. Sex kan vara alla möjliga saker som till exempel att hångla, onanera, kyssas, smeka eller bli smekt, sexchatta, fantisera, flirta osv. Kort sagt kan man säga att sex är allt man blir upphetsad av.

Vilka praktiska gränser kan man ha om man vill vänta med sex till äktenskapet? En regel som kan vara väldigt användbar om man vill vänta med sex till äktenskapet är att man använder sig av baddräktsmodellen. Det vill säga man rör inte varandra på det området där baddräkten/badbyxorna sitter. Andra praktiska gränser som man kan ha är att inte sova tillsammans och inte lägga sig i samma säng sent på kvällen. En annan sak är att inte resa ensamma tillsammans. Man kan nog resa tillsammans under tiden man sällskapar men det kan vara bra att göra det tillsammans med vänner.

En annan sida av detta som man kanske inte tänker på när man är mitt uppe i förälskelsens vindar är att om man har sex med en person innan man gifter sig då har man gett bort en stor del av sig själv till den personen som man inte får tillbaka. Det kan ju faktiskt också vara så att även fast man är helt övertygad om att man vill gifta sig med den personen så kan det ändå sluta med att förhållandet tar slut och då har du gett bort en mycket personlig bit av dig själv och den får du inte tillbaka.

Låt oss då säga att ni nu är förlovade och har ett datum när ni skall gifta er, är det okej då att ha sex? Nej, fortfarande har Gud den fina tanken att när vi är vigda till man och hustru det är då som han också gett oss gåvan att förenas sexuellt. 

Man kan också ha funderingar som att man måste öva sig först så att man kan få en riktigt bra bröllopsnatt. Den tanken behöver man inte heller oroa sig för. Sedan man är gift så har man hela livet att lära känna varandra ordentligt även på det sexuella området. Och att få göra den resan med någon man har lovat inför Gud att älska livet ut, det är både tryggt och välsignat.

Det kan också komma perioder i livet som även gifta par måste avhålla sig från sex. Det kan handla om att ena partnern insjuknar i någon sjukdom eller graviditet etc. Och då kan man ha nytta av att man under sällskapstiden har ”övat” på att avhålla sig från sex.

Om man då misslyckats på detta plan, att man har gått över gränserna, då finns det nåd och förlåtelse för det också. Ibland kan det räcka med att paret själv pratar om det och ber och tillsammans med Gud sätter upp nya gränser och ber om Guds beskydd. Någon gång kan det vara bra att ta in en tredje person för att liksom få ett extra stöd och som lite kan kolla upp hur det gått och som kan be för paret.

Det som är viktigt om man vill vänta med sex till äktenskapet så det är att prata med sin blivande partner om det, och ganska tidigt i förhållandet så att båda vet vilka gränser man har. Och mycket viktigt BE tillsammans över det, be om beskydd och tålamod. 

Idén med att vänta till äktenskapet med sex är ju inte för att Gud vill ”bråka” med oss. Det är endast av ren kärlek som han vill att vi skall vänta med det, eftersom han vet hur det kan såra och förstöra oss när vi använder sex på fel sätt.

Jag vill avsluta med ett bibelord från Predikaren kapitel 3 vers 1. ”Allt har sin tid, allt som sker under himlen har sin stund”. Man kan säga: att ha sex har sin tid och att vänta med sex har sin tid. Herren är med och hjälper och stöder i båda.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.