FRÅGOR & SVAR

Vad räknas som sex före äktenskap?

Fråga: Vad räknas som sex före äktenskapet?

Först vill jag fråga dej som ställt frågan och dej som läser svaret: Förstår du att Guds bud är skapade av kärlek, som ett skydd för oss människor? Vet du, personligen, att Gud älskar DEJ och vill dej väl? Jag hoppas och ber att du fått lära dej om och uppleva Guds kärlek. Om kristen tro däremot är en lång lista på ”du ska och du ska inte”, då föreslår jag att du börjar med att lära dej mer om vem Gud är. Börja där – och be att Gud ska visa dej vem Han är och hur Han ser på dej.

Om du har en personlig tro, då vet du också att kristen tro alltid syns i vårt liv. Då finns en längtan att göra det som är rätt (fast man definitivt inte alltid lyckas). Då vet man också att det som i Guds ögon är rätt, det är också bäst och hälsosammast för oss människor.  Är man ett kristet par så vet man att sex hör till äktenskapet (Varför? Kolla tex ”Vad säger Bibeln om sex?” här @ungitro) och då funderar man också helt praktiskt på var gränsen går. Vad räknas som sex före äktenskapet? Hur långt är för långt?

Ofta tänker man att sex och samlag är samma sak och då är frågan lätt att svara på. Inget samlag = inget sex. Men är det så? Hur är det med förspelet då? Räknas det inte som sex? Att exakt avgöra var gränsen går från ömhet, mys… till förspel… till samlag, det är svårt. Tack och lov har Gud skapat oss alla med en hjärna och sunt förnuft. Vi vet alla vilka kroppsdelar som får våra hormoner att dansa rumba – och vilka situationer, tider och platser (typ ensamma, mitt i natten, i en säng)  som får känslorna att åka upp till glödhett på nolltid. Det går att vara både kär OCH smart på samma gång.

Några praktiska tips:
BE om Guds vägledning och beskydd. PRATA öppet med varandra om var ni drar gränsen och hur ni håller den. LÄS kristna artiklar / lyssna på podcastar som förklarar alla fördelar med att vänta med sex (man behöver stöd utifrån, då 90% av ens omgivning tycker att man är helknäpp). UMGÅS med andra och sök stöd från vänner som också vill vänta med sex. Om ni gått över gränser ni inte ville passera, GE INTE UPP. Bekänn, red upp och gå vidare.

Sex är en alldeles speciell närhet man delar med en annan människa. Då är man naken inför varandra, både till kropp och själ. Då är man också otroligt sårbar. Om man älskar varandra vill man behandla varandra varsamt och med respekt. Då kan man också kämpa för sin kärlek (INGEN påstår att det är lätt att hålla sina heta känslor i styr). Då kan man vänta med sex – och ge mera tid för att lära känna varandra som människor.  Det ångrar man aldrig.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.