FRÅGOR & SVAR

Vad ska jag göra om jag har en homosexuell vän?

Fråga: Jag har en homosexuell vän. Jag känner mig på något sätt tudelad eftersom jag vet att Gud har sagt att det är fel, men det gäller min vän. Hur ska man tänka om homosexuella kompisar?

Det korta svaret är: Se på dina homosexuella kompisar på samma sätt som du ser på alla dina vänner. Bibeln är tydlig med hur vi ska behandla andra människor: med ” innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod.” (Kol 3:12). Det står inget om att det bara gäller människor som har samma åsikter eller läggning som vi själva. Nej, det gäller alla våra medmänniskor.

Det längre svaret är att det här är en fråga som idag testar oss kristna till max. Vi har så innerligt lätt att falla ner i endera ”Gud är kärlek och accepterar allting”-diket eller ”Jag måste citera Bibeln åt alla jag möter som inte följer Bibelns ord”-diket. Det är väldigt viktigt att vi frågar oss: Hur kan vi, med Jesus som exempel, balansera både kärlek och sanning i vårt möte med våra homosexuella vänner? Hur gjorde Jesus? Vem var det som hade ett speciellt hjärta för dem som var ”annorlunda”, de hånade, de utstötta? Just det. Herren själv.

Hur kan vi då bli mer lik Jesus också på den här aktuella punkten? Jo, vi måste börja med att ta en titt in i vårt eget hjärta. (Det svider, jag vet.) Om du är ärlig så upptäcker du där, som jag gör, girighet, avund, högmod, skvaller och förtal… det som i Romarbrevet räknas upp genast efter att Paulus skriver om homosexualitet. Var ställer det dej och mej i förhållande till de homosexuella, de lesbiska, till transvestiterna? You guessed it. På samma streck. Kärleken till andra människor (oberoende av ras, religion, sexuell läggning mm.) föds, då vi inser hur mycket Jesus offrade för oss. Hur litet vi förtjänar Hans kärlek och nåd. Ser vi oss själva som tiggare i behov av nåd, då kan vi också se på de som har homosexuell läggning på samma sätt.

Kärleken är viktig. Så är också Sanningen. Guds Sanning. Om din homosexuella/lesbiska kompis känner till vad det står i Bibeln, så vet han/hon hur Guds goda plan ser ut. Det står tydligt i Bibeln att det är utanför Guds goda plan att leva ut sin homosexualitet. Lika tydligt står det att det finns mycket i ditt och mitt hjärta som vi längtar efter eller dras till som vi inte ska leva ut. Det står däremot ingenstans i Bibeln att de som har en homosexuell läggning är sämre eller mindre älskade i Guds ögon. Om din kompis inte känner till vad Bibeln säger kan du be till Gud om ett tillfälle att prata om det. Att kunna balansera kärlek och sanning i en sådan diskussion är något vi alla behöver Guds hjälp med. Kärlekslösa samtal gör oftast mycket mer skada än nytta.

Till sist: Var en bra vän och lyssnare. Se på din kompis med Jesu ögon. Och framför allt, be att Gud ska få arbeta i din väns hjärta, precis som Han får jobba i ditt och mitt. Att leva i – inte utanför – Guds goda plan, är det som ger en människa frid, glädje och mening.  

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.