Hört

Gör det villigt och glatt

Jag har återupptäckt en gammal sång. Ni vet, som man kan göra när man lyssnar till musik eller sjunger tillsammans med andra och så plötsligt verkligen hör vad man sjunger.

Gör det lilla du kan

Många av oss har antagligen sjungit den i söndagsskolan, men den passar ungdomar och vuxna precis lika bra.

”Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt” och ”… se icke därpå, att så ringa, så litet det är!”. Sången uppmanar oss att vara glada över det uppdrag just vi har fått och inte bekymra oss över om det verkar fjuttigt och litet.

För visst skulle det ju vara häftigt att vara med där det händer stora saker! Att göra något som syns och som gör att andra tycker vi är duktiga.

Men… finns det några risker? Glömmer vi då bort vad Gud vill med våra liv? Jag tror det finns en risk att vi omedvetet fokuserar mera på tjänandet än på honom vi tjänar. Att vi mera söker bekräftelse av människor än Guds vilja. Risken finns att vi börjar fokusera mer på det som syns utåt än på det som finns inne i oss.

Vi får vända uppmärksamheten till Jesus. Då kan vi se oss själva och andra som dem vi på riktigt är – Människor som av nåd genom tro får tillhöra Gud och som av nåd får användas av honom.

”Gör det lilla du kan, lägg ditt hjärta däri. Gör det allt för din Frälsare blott” eller som det står i en bibelvers: ”Vad ni än gör, gör det av hjärtat, som för Herren och inte för människor” (Kol. 3:23).

”…besinna att Gud hos oss alla blott trohet vill se!” Ja, först och främst är vi ju faktiskt kallade till att tro på och vara trogna mot Herren. Om vi lever med honom och hans ord så är jag säker på att han också är med oss och leder oss. Då får vi frimodigt gå i de uppdrag han ger oss. Varje dag. Om det då är hemma, i skolan, med kompisar eller kanske i ett annat land eller på en scen. Uppdraget kan se litet eller stort ut i våra ögon, men det är inget vi behöver fästa oss desto mer vid. Han som har skapat oss har gett oss vår personlighet och våra gåvor som passar de uppdrag han har för oss. I Efesierbrevet står det t.o.m. att Gud har förberett goda gärningar som vi ska vandra i (Ef. 2:10). ”O vad fröjd, om en dag han ock säger till dig: Vad du gjorde, det gjorde du mig!”

”Gör det lilla du kan” är skriven av Lina Sandell, som har skrivit så många omtyckta psalmer och sånger på svenska. Lina använde den gåva att skriva som hon fått av Gud och har genom den fått berätta om Honom för många andra människor.

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.