KULTUR

Jag sökte Allah och fann Jesus

Kanske är du lite som jag, och tycker att en bok känns ungefär som en resa. När man tar sig från pärm till pärm i sidornas landskap, får man ta del av nya upplevelser som man aldrig varit med om förr. En slags ”resa” jag särskilt tycker om är självbiografier – böcker där riktiga människor berättar om sina verkliga liv.

För några år sen läste jag en självbiografi som är skriven av Nabeel Qureshi. Boken heter Jag sökte Allah och fann Jesus. Den finns utgiven på svenska på CredoAkademins förlag, och är min favoritbok! I den här berättelsen tar Nabeel med läsaren på sin livsresa, som framför allt är en resa från islam till kristen tro. Nabeel växte upp i en hängiven muslimsk invandrarfamilj i USA. Hans föräldrar, som kom från Pakistan, var noga med att uppfostra sin son till att bli en god muslim. Och det var han också, ända sen barnsben. Redan som liten pojke kunde Nabeel citera långa stycken utantill ur muslimernas heliga bok Koranen. Han var noga med att be alla böner och fylla alla plikter som en muslim borde göra enligt sin religion. Nabeel älskade sin religion och ville följa Muhammeds exempel helhjärtat (Muhammed är ju en viktig förebild för alla muslimer). Han ville leva så som han trodde att Gud ville att han skulle leva.

När Nabeel började studera på college, kom en vändpunkt i hans liv. Han lärde nämligen känna en annan ung man vid namn David Wood, och de två blev snart bästa vänner. Det dröjde inte länge innan det visade sig att David var kristen och ville följa Bibelns budskap lika mycket som Nabeel ville följa Koranen. Eftersom både Nabeel och hans nya vän tyckte om att diskutera och lägga fram goda argument, bestämde de sig för att tillsammans studera och granska både den kristna tron och islam så kritiskt och ärligt de kunde, för att kunna komma överens om vilken trosuppfattning som ger den mest trovärdiga bilden av vem Gud är. På ett mycket fängslande och ärligt sätt berättar författaren Nabeel om hur han sakta men säkert började inse att grunden för den kristna tron är mycket starkare än den grund som han stått på hela livet, i tro på Koranen. Det är den här ”resan” som boken handlar om. 

Det är fråga om en resa på olika plan. Dels är det en intellektuell resa, då författaren förklarar de vetenskapliga och objektiva argument som talar för att den kristna tron är äkta – de argument han själv tvingats brottas med. Men det är också en emotionell resa igenom omvälvande känslostormar, när han tvingas inse att Gud är annorlunda än han trott hela livet. Inte minst är det en andlig resa. Nabeel beskriver hur Gud leder honom genom personliga tilltal på Bibelns blad, genom övernaturliga syner och drömmar, som till slut för honom till en levande tro på Jesus Kristus. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.