Reflektioner

Jesus kan ge oss vila också i julstressen!

”Upplev en jul utan stress”. ”10 tips för en stressfri jul”. ”Handla via nätet så undviker du julstress”. ”Så får du den bästa julen någonsin”. Medierna ger tips om julen och en längtan efter den perfekta julen föds. Längtan ger i sin tur upphov till en press – Jag vill uppleva en fridfull jul. Jag vill säga: ”jag känner ingen julstress – julens budskap är det viktigaste för mig”.

Stress är en känsla av oro. Den känslan har väldigt lite att göra med vad vi uträttar. Den har mera att göra med hur vi känner oss medan vi uträttar olika saker. En person kan julstäda i veckor, byta gardiner, städa skåp och lådor som andra glömt att ens existerar. Hon kan leta i flera affärer efter den rätta glöggen eller den perfekta gåvan utan att känna den minsta stress. Andra kanske iakttar personen på avstånd och tänker: ”vilken stress hon tar över julen, stackarn”.

En annan person försöker undvika allt som har med städning och inköp att göra för att inte dras med i julkonsumtionens hysteri. Hon är expert på att slappna av och tända mysbelysningen som döljer allt damm. Men trots sin avslappnade attityd i sin sköna soffa kan hon känna en djup oro. En oro som är svår att sätta namn på. Kanske beror oron på att den finaste festen – natten då Jesus föddes – inte blir så kunglig som man önskar att den vore. Man vill så mycket men förmår så lite. Världens frälsare föddes och tankarna upptas av hur länge julgröten ska koka och om systern kommer att uppskatta julklappen.   

Oro och stress. Vi kan inte bara stänga av dessa känslor. OFF. Lika lite som vi kan stänga ute känslor som nedstämdhet eller glädje. Känslor finns och måste kännas. Vi får känna oro över att julen inte kommer att bli som vi önskar. Vi får vara stressade över att allt inte går som på Strömsö. Vi räcker inte till. Ingen räcker till. Alla känner en oro i denna brustna värld.

Men vi har fått verktyg att hantera all slags oro och stress, också julstress! ”Kom till mig”, säger Jesus. ”Kom!”. Han ger oss vila och frid. Guds frid som inte kan jämföras med sådant som kan köpas för pengar.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.