En himmelrikets medborgare

Jag jobbar till vardags som producent på den kristna tv-kanalen Himlen TV7 och jag har det senaste året jobbat med en serie om nyandlighet. Det som jag slagits av under arbetets gång är hur människorna i Finland, Sverige, ja kanske man kan sträcka sig till Norden, Europa och världen, söker efter något mer.

Man brukar ofta beskriva våra nordiska länder som sekulariserade, och vid första anblick verkar det nog så. Men de flesta människor verkar ändå önska och hoppas att det finns något mer, något större än vi själva. När jag dokumenterade vittnesbörden till serien med människor som själva hållit på med nyandlighet men som senare mött Jesus och blivit frälsta, gjorde det mig ledsen att höra att ingen av dem hade haft en tanke på att söka svar på sina frågor i en kyrka, i en kristen församling. De hade ingen aning om att svaret på deras längtan fanns hos Jesus. När och hur blev vi, Guds församling, så tysta att samhället runt omkring oss glömde att vi fanns? 

En präst jag pratade med i samband med serien, påpekade också att det är ganska ovanligt att kristen tro präglar samhället så mycket som den har gjort i våra nordiska länder. Och kanske har vi tagit det för givet och liksom glömt att missionera på våra egna gator och torg, vartefter tiden gick? Vi har antagit att människorna hittar in till våra kyrkor när längtan efter något mer uppstår.

”Vad jag säger till er i mörkret ska ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra ska ni ropa ut på taken. ” (Matt. 10:27)

Ett av vittnesbörden handlade om hur en kvinna på hennes jobb hade pekat på Jesus bara genom sitt sätt att vara. Hon pratade inte illa om andra, hjälpte till där hon kunde och utstrålade en värme som kändes annorlunda jämfört med andra. Vittnesbördet handlade om att personen blev nyfiken på kvinnan och hur det kom sig att hon var som hon var. Det ledde henne sedan så småningom till en kyrka och mötet med Jesus.

Jag hoppas att vi som kristna skulle våga ta mera plats igen, för den trons gåva vi fått borde alla få tillgång till. Men det är svårt att ta del av, eller ens söka upp något, som man inte vet att finns! Som himmelrikets medborgare i världen ber jag att vi, kristna bröder och systrar, frimodigt skulle ta plats i den vardag vi står, i skola, i jobb och fritidsverksamhet, och genom dem vi är, få peka på Jesus!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.