Ska jag gå på en Bibelskola?

Har du någonsin funderat på att ta ett mellanår från studier eller jobb? Kanske du, som jag, tänkt att du någon gång i ditt liv skulle vilja gå i en bibelskola eller lärjungaskola. Härmed vill jag dela med mig av hur det kom sig att jag, som 27-åring i arbetslivet, bestämde mig för att gå en 1-årig bibelskola.

Redan i tidig 20-års ålder hade jag börjat fundera på att gå en lärjungaskola men jag fick det inte riktigt att passa in i mitt schema. Jag studerade vid Novia i Vasa och hade redan haft ett mellanår som jag hade spenderat i Stockholm.  Jag ville verkligen inte dra ut på studietiden längre, utan ville bli klar och komma mig ut i arbetslivet, så jag lade mina planer om att gå i lärjungaskola på hyllan för en tid.

Ett och ett halvt år gick efter att jag blivit klar från skolan och börjat jobba. Då bestämde jag mig för att äntligen söka in till en bibelskola. Denna bibelskola hade jag hört mycket gott om via flera bekanta och vid detta laget hade jag bekantat mig tillräckligt med skolan för att känna mig trygg med mitt val. Det fick bli Kansanlähetysopisto i Ryttylä och deras Raamattulinja (=Bibellinjen) som dessutom var helt finskspråkig! Förutom att jag ville fördjupa mig i tron genom att studera Guds ord med andra människor som har samma mål, så hade jag, under den korta tid jag jobbat, insett att finska är så viktigt att kunna för att lätt ta sig fram här i vårt land. Raamattulinja blev med andra ord två flugor i en smäll! Jag får studera Bibeln samtidigt som jag lär mig finska genom “Just do it” – metoden.

Lärjungaskola eller bibelskola?

Som ovan nämnt, så hade jag tidigare tänkt gå en lärjungaskola. Hur kom det sig då att det till slut blev en bibelskola och vad är det för skillnad? Mina egna tankar om detta är kortfattat det, att man i en lärjungaskola troligtvis fokuserar på sig själv som person, hur man fungerar tillsammans med andra och vem Gud har skapat en till att vara. Dessa alla är saker som jag tror är nyttiga och bra att fundera på och givetvis kommer Bibeln också vara en central del av vilken kristen lärjungaskola som helst, så jag tror att det finns en plats för sådana skolor också om det är det du är ute efter. Det är ju till och med så, att alla ovan nämnda ämnen om självkännedom osv. är saker som kan och skall förankras i Bibeln.  

Det som jag var ute efter vid den tid då jag äntligen bestämt mig för att gå en lärjungaskola/bibelskola var att fördjupa mig i Bibeln och göra den mera självklar i mitt liv. Bibeln är ju trots allt Guds ord till oss och genom att läsa, studera och förstå mera av det stärker tron. Detta hjälper oss att stå fasta och hålla fokus på Jesus oberoende vad som sker i våra liv. Till detta vill jag tillägga att tron är en gåva som vi får ta emot, det är inget som man kan prestera. I Efesierbrevet kapitel 2, verserna 8-9 skriver Paulus såhär: ”Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig.“

Till dig som går i liknande tankar vill jag säga att gör det gärna! Tänk dock igenom varför du vill göra det och gör det inte bara för att “det är så man gör” eller för att “det hör till”. Ett beslut av detta slag skall tas med frid i hjärtat och med tydliga motiveringar. Var beredd på att kunna svara på frågan: “Vad var det som fick dig att bestämma dig för att gå i denna skola?”

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.