TRO & LIV

Förlorad och återfunnen

Har du någonsin tappat något värdefullt? T.ex. en plånbok, en telefon eller dina husnycklar?Eller kanske något som inte hade något betydande ekonomiskt värde, men som däremot var av stort känslomässigt värde för dig? Jag minns själv när jag var på utbyte i Tyskland och vid tågstationen i Hamburg insåg att jag hade glömt min ryggsäck i någon av de butiker som vi tidigare hade besökt under vår dagsvisit i staden. Jag och den tyska läraren sprang genom centrum av Hamburg och sökte väskan bara några minuter före tåget hem till värdfamiljen skulle avgå. Gud ske lov hittades väskan och vi kastade oss in i tåget bara några ögonblick före tåget lämnade stationen, utmattade och svettiga. Jag tror aldrig att jag har tackat Gudlika många gånger under en och samma tågresa som jag gjorde efter den farsen.

I Bibeln talas det även om att förlora och återfinna något. I Lukasevangeliets 15:e kapitel finns det tre kända liknelser som ni säkert hört berättas många gånger. Liknelserna handlar om det förlorade fåret, det förlorade myntet och om den förlorade sonen. I liknelsen om det borttappade fåret beskriver Jesus hur en man som har tappat ett av sina 100 får beger sig iväg för att leta efter det försvunna fåret. När han finner det blir han så glad att han samlar sina grannar och vänner för att fira att fåret är återfunnet. I liknelsen om det förlorade myntet har en kvinna tappat bort ett av sina tio silvermynt. Myntet var rätt så värdefullt och motsvarade ungefär en dagslön. Kvinnan söker ihärdigt efter myntet och går grundligt igenom hela sitt hus. När myntet äntligen hittas samlar även hon sina väninnor för att tillsammans glädjas över vad hon återfunnit.

Vissa teologer menar att den första liknelsen beskriver Jesus och den andra kyrkan. I så fall kan man se det som att både Jesus och församlingen söker efter de förlorade. I liknelsen om den förlorade sonen är glädjen också stor när sonen återvänder och fadern ställer till en stor fest för att fira pojkens återkomst.

Vi kan lätt urskilja de gemensamma drag som framkommer i liknelserna. Jesus vill illustrera hur viktiga vi är för honom. Han söker ihärdigt och villkorslöst efter sina borttappade får, trots att det bara rör sig om ett av hundra. Vi kan också se Jesu kärlek till oss i den reaktion som endast ett upphittat lamm eller mynt orsakar. Varje gång en förlorad son återvänder till sin far blir det fest i himlen och Jesus gläder sig med alla sina änglar. I Luk. 15:7 står det till och med att det blir större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig. Hur otroligt välsignade är inte vi som har en så kärleksfull och trofast frälsare?!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.