FRÅGOR & SVAR

Hur ska man förhålla sig till pengar? Ska man ge tionde?

Fråga: Hur ska man förhålla sig till pengar? Ska man ge tionde?

Det första vi måste konstatera när vi talar om pengar är att de inte är våra. Hela jorden tillhör nämligen Herren, det är han som styr den och håller den i sin hand. Det betyder också att alla pengar, varenda cent är Herrens. Gud har ett oss pengar, men det kan vara svårt att ta hand om dem på ett klokt sätt.

Var försiktig

Genom tiderna har det funnits många som fått ett osunt förhållande till pengar. Det är inte alls ovanligt att den som blir rik blir fäst vid sina pengar och glömmer Gud, det finns många exempel på det.

Därför är Jesu påminnelse så aktuell: ”Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl.” (Matt 6:19) Det här är en bra princip. Om man tänker på evigheten spelar pengarna ingen roll. Allt som vi samlar på jorden kommer vi en dag att förlora, om inte före så när vi dör.

Därför säger Jesus istället: ”Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.” (Matt 6:20)

Givande

Vi ska ta hand om det vi fått av Gud. Vi ska inte bli själviska och använda pengarna till saker som inte är bra för oss. Man behöver faktiskt inte äta den finaste maten, ha den dyraste bilen och den nyaste telefonen. Man klarar sig med mindre.

Det är fint att kunna ge åt andra. Det står om tionde på flera ställen i Bibeln, som betyder att man ger en tiondel av det man har åt andra. Att ge en tiondel av det man har åt församlingen eller åt dem som har det svårt är välsignat!

Påminn dig varje dag om att det är Gud som gett dig allt du har, och minns också att det finns dem som kan behöva din hjälp. Pengar, men också tid, får vi använda på bästa sätt. ”Sänd ditt bröd över vattnet, för med tiden får du det tillbaka.” (Pred 11:1)

Jesus gav sitt liv

Paulus skriver: ”Gud älskar en glad givare.” (2 Kor 9:7) Det är en påminnelse till oss, men också en påminnelse om den gladaste av alla givare. Jesus, Guds son, gav sitt liv för vår skull. Med honom som vår förebild får vi ge vad vi kan och samtidigt tacka honom för allt han gett oss. Inte bara pengar, utan också syndernas förlåtelse och evigt liv!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.