Reflektioner

“Så älskade Gud världen att Han gav”

Att vara givmild kan innebära flera saker men synonymer till ordet är att vara generös, frikostig eller osjälvisk. Helt enkelt handlar det om att någon delar med sig av det goda som man fått eller har.

Man brukar tala om Gud som alla goda gåvors givare och flera bibelställen vittnar om att Gud är den främste givaren, t.ex. i Joh 3:16 står det: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på Honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Ingen människa har någonsin kunnat visa lika mycket givmildhet som Gud gjorde när han offrade sin egen Son för alla människors skull, också för din och min skull. Det är endast av Guds kärlek och givmildhet (nåd) till oss som vi, helt utan att ha förtjänat det, får kalla oss Guds barn och får komma till himlen.

Frälsningen, dvs. evigt liv i himlen är alltså den främsta gåvan som vi kan få. Att ta emot frälsningens gåva innebär alltså att man inte behöver vara rädd för att möta döden. Jesus säger i Joh 6:47: ”Amen, amen säger jag er: Den som tror har evigt liv.”  Dessutom är vi som kristna alla kallade till att berätta om denna gåva för våra medmänniskor. Varför skulle man inte berätta om en sådan gåva?

Det kan säkert kännas skrämmande och svårt att berätta om Jesus för t.ex. sina klasskompisar, eller att ens våga berätta att man är kristen. Det tyckte och tycker nog också jag, fast jag studerar teologi. Det kan kännas som att vad kan lilla jag säga eller berätta som skulle ha någon betydelse, eller vilka ord skall jag använda för att det skall låta bra? När vi tänker så, är det helt enkelt ett försök från den onde att hindra oss från att berätta om evangeliet.

Samtidigt får vi påminna oss om att det inte alltid är våra ord eller att vi som man brukar säga ”slår dem med Bibeln i huvudet” som leder till att våra vänner börjar tro på Jesus. Mycket oftare är det så att våra handlingar, dvs. det vi gör är det som man lägger märke till. Att vara givmild handlar också mycket om att vara vänlig, att visa kärlek eller att visa att man bryr sig om sina medmänniskor. Detta kan man förstås göra på många olika sätt men vissa bra sätt är t.ex. genom att prata med ensamma klasskompisar, att inte tala ”skit” om dem, att våga säga ifrån när någon blir mobbad osv. Vi har alla ett ansvar för att ta hand om våra medmänniskor, men samtidigt får vi komma ihåg att vi alla syndar och gör fel och att vi får be om förlåtelse när det har gått fel.

”Allt vad ni vill att människor skall göra er, det skall ni göra dem” – Luk 6:31

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.