KULTUR

Silence – en kristen film som faktiskt är bra

Om man frågar mig finns det få kristna filmer som är bra. Kristna filmer känns ofta som en predikan någon försökt förvandla till film. Allt det andra som hör till filmskapandet, exempelvis berättandet och karaktärerna hamnar ofta på sidan om. 

Silence från 2016 skiljer sig från många andra filmer på två sätt. För det första är det en kristen Hollywoodfilm och för det andra är det en kristen film som faktiskt är bra! Silence är regisserad av legenden Martin Scorsese och baserar sig på katoliken Shusaku Endos roman med samma namn från 1966.  

Handling

Filmen handlar om de unga portugisiska prästerna Rodrigues och Garupe (spelade av Andrew Garfield och Adam Driver) som reser på missionsresa till Japan på 1600-talet. Japans kristna är förföljda men myndigheterna lovar att lidandet slutar för den som lämnar den kristna tron och trampar på en bild av Jesus.

Det ryktas att den förra missionären Ferreira (spelad av Liam Neeson) har övergett tron. Rodrigues och Garupe menar att det är en lögn och beger sig till Japan för att hitta Ferreira och samtidigt uppmuntra de kristna japanerna, som hungrar efter att lära sig mera om Jesus.  

Prästerna blir själva uppmuntrade av de kristnas ihärdighet och hur de hellre dör än lämnar tron. Men bland alla starka martyrkandidater hittar vi Kichijiro, som gång på gång hellre avfaller än dör.  

Var går gränsen för omvändelse?

Vid första anblick är Kichijiro filmens version av Judas. Han anger till och med Rodrigues för 300 silvermynt. Men trots sin svaghet och sina upprepade svek ångrar han alltid sig och ber Rodrigues om bikt och förlåtelse. 

Tyvärr måste jag erkänna att han har större igenkänningsfaktor än vad man önskar. Hur många gånger misslyckas inte vi att följa Jesus även i den bekväma västvärlden?

Men hur ofta Kichijiro än misslyckas och hur stort hans svek än är så förlåter alltid Rodrigues honom. Silence visar hur det alltid finns nåd för den som är villig att omvända sig. Men var går gränsen för vad man kan kalla omvändelse och ett kristet liv? Det frågar filmen sina tittare.

Silence ställer fler frågor än vad den ger svar. Det är kanske det som skiljer den från andra kristna filmer som är mer predikan än film. I skådespelet, manuset och regin finns det verkligen inget att klaga på. Silence är en film i världsklass som är visuellt tilltalande. Den andliga delen är gripande och tankeväckande. Efter filmen vill man ta tid för reflektion och diskussion. 

Bland alla frågor finns också bibliska sanningar. Trots myndigheternas fientlighet kan de inte motbevisa att evangeliet är lika sant i Japan som i Europa. Vi kan lida och uppleva tystnad från Gud men fastän vi skulle befinna oss vid jorden yttersta gräns är Jesus löfte i slutet av Matteusevangeliet aktuellt och sant: ”Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut”. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.