TRO & LIV

Självmedkänsla

Jag gillar tanken på att livet är som säsonger. Vinter, vår, sommar och höst.

Att livet skiftar. Att inget är bestående i våra liv förutom Jesus. 

   ”Om du mår bra idag ska du njuta eftersom du kommer att må dåligt igen”, sa en föreläsare en gång och alla i salen skrattade igenkännande. Det har vi alla erfarenhet av. Livet skiftar. Till all lycka gäller ju detta också i omvänd ordning. Om du mår dåligt idag kommer du att börja må bra igen. Efter vinter kommer vår. 

Nu är mitt liv i en vår-fas. Jag väntar på att något gott ska hända. Men knopparna har ännu inte slagit ut i blom. Jag önskar mig ett jobb som skulle passa alla i familjen. Ett pussel som verkar så mycket enklare för andra att få ihop. Varför är det inte enkelt för mig? Är det för att jag inte vet vad jag vill? Är det för att jag gärna skulle jobba med saker jag inte är utbildad för? 

Oavsett vad jag gör i min vardag så kan jag välja att göra det bra enligt min bästa förmåga. Varje dag är en gåva av Gud och jag har ett val hur jag tar emot den gåvan. Jag kan välja hur jag bemöter mig själv och andra. Speciellt i de perioder då livet känns som kall och blåsig höstdag är det viktigt att ta detta bemötande i beaktande. Om en vän misslyckas med något eller mår dåligt är det lätt att säga uppryckande ord som ”det gör inget” eller ”du kommer att klara detta galant”. Men hur lätt är det att säga detta till sig själv? Att visa sig själv medkänsla kallas ”självmedkänsla”. 

Har du funderat hur det står till med din självmedkänsla idag? 

Visar du dig själv kärlek och respekt eller klankar du ner på dig själv och intalar dig att du inte duger?

För att må bra och ge oss själva en god självmedkänsla behöver vi mata vår kropp och vår själ med god mat. Titta och läs sådant som bygger på kristna grunder och dela med dig av det åt andra. Vi ska inte bli blyga och lata med att dela med oss av det som styrker vår själ! Idag är det enkelt att länka olika predikningar och andakter eller andra texter som betytt mycket för oss själva och uppmana våra vänner att ta sig tid att lyssna. 

Nu länkar jag några avsnitt från radio LFF på soundcloud som jag tycker är hörvärt för just dig. 

I detta avsnitt berättar Daniel om ångest, ett personligt och lärorikt samtal. https://soundcloud.com/radiolff/sets/forbonstund-med-ann-christin-snellman

I två avsnitt, del 1 och 2, som heter ”skapad till Guds avbild” pratar Isabella, Fanny och Maria om vad det innebär. 

https://soundcloud.com/radiolff/skapad-till-guds-avbild-del-1-med-isabella-fanny-maria-ann-christin?in=radiolff/sets/forbonstund-med-ann-christin-snellman 

https://soundcloud.com/radiolff/sets/forbonstund-med-ann-christin-snellman 

I den tredje länken berättar Roy om sina utmaningar i livet och hans väg till att finna en personlig tro. 

 https://soundcloud.com/radiolff/sets/min-vandring-med-herren-av

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.