Varför är det så svårt att prata om vissa saker? – del 1

Ensamhet, sex, tvivel, självförakt  

Har du hört Matthew Wests sång Truth be told ? Den som börjar så här:

Lie number one: you’re supposed to have it all together
And when they ask how you’re doing
Just smile and tell them, “Never better”

Lie number two: everybody’s life is perfect except yours
So keep your messes and your wounds
And your secrets safe with you behind closed doors

Hur är det med dig? Har du ”messes and wounds” som du inte berättar åt någon om? Har du hemligheter som du bestämt dig för att A-L-D-R-I-G prata om? Har du frågor och funderingar kring sex… men ingen som du kan prata med? Visst vet du i så fall att du inte är ensam?

De flesta unga jag möter i mitt jobb som samtalsstödare/själavårdare tycker att det är otroligt svårt att prata om det som är allra mest privat för dem. Ändå är det sällan jag hör något som jag inte hört förut. Det mesta har jag faktiskt hört många gånger förr. Jag blir aldrig chockad. Aldrig äcklad. Aldrig utan hopp. Och aldrig tycker jag att något ämne är för pinsamt eller känsligt att prata om.

I den här artikelserien vill jag gärna bena ut varför det kan vara så vansinnigt svårt ibland att öppna sig för en annan människa. Och varför det lönar sig att prata fast det kan kännas svårt.

Varför är det då så svårt att öppna sig och prata?

  1.     Man är inte van

En av de vanligaste orsakerna till att en människa har svårt att öppna sig är helt enkelt att man är ovan att prata om sina tankar och känslor. I en perfekt värld skulle alla barn och ungdomar växa upp i familjer där man lär sig att prata om både lätta och svåra saker. I familjer där det är okej att fråga, ifrågasätta och fundera om allt mellan himmel och jord. Om du inte fått träna dig hemma i din familj är det svårt att plötsligt börja öppna sig. Då är du inte van att känna igen dina tankar och känslor och uttrycka dem i ord. Då är det inte alls konstigt att det känns svårt. Ändå är det aldrig för sent att lära sig. Det är som med idrott, ju mer man tränar desto bättre blir man och desto skönare känns det att göra det. En bra början är att beställa tid till någon som har tystnadsplikt. Där kan du vara säker på att ingenting ”läcker ut” åt någon annan och där kan du träna dig så att det blir lättare för dig att sedan prata med vänner och/eller familj.

***

Följ med på IG så ser du när del 2 i serien publiceras.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.