Att bli pappa

Jag hade den stora äran att bli pappa till vår son Walter i augusti 2021 och nu då man har lite perspektiv på det hela tänkte jag dela med mig några tankar om hur det var att bli pappa och vad det kan innebära i ens liv. Vi ska också fundera på kallelser överlag i det kristna livet.

Det första man kommer att tänka på är att det inte är en självklarhet att allihopa kommer att bli en förälder. Det är ingen självklarhet att hitta någon att dela livet med och inte heller en självklarhet att kunna få barn. Många kanske längtar efter just dessa saker men upplever dem som väldigt avlägsna för tillfället.

Våra liv blir inte fulländade bara på grund av dessa saker, men Bibeln lär oss tydligt att äktenskap och familj är goda saker att sträva efter och göra. Men att leva som kristen betyder inte att det är den vägen alla ska gå.

När man lägger saker i det perspektivet får man vara glad över att Gud har gett en både någon att dela livet med och också för det att man kunnat föra livet vidare här i världen. Gud som är den som har skapat och upprätthåller livet är också den som har bejakat livet och visat oss hur ett liv i sanning och rättfärdighet ska levas. I Jesu liv ser vi också hur Han alltid gick in i de kallelser som Gud lade honom i.

Oberoende av vad vi har fått för kallelse idag så är vi satt att leva och verka enligt bästa förmåga där vi för tillfället är. På samma sätt tänker jag kring att bli pappa. Ofta när familj och vänner har frågat hur det har känts att bli pappa har jag svarat att det har känts väldigt naturligt. Man hamnar i en situation där en människa är total beroende av en och det enda alternativet som finns är att utge sig själv för att få allting att gå runt.

I den meningen handlar faderskap mycket om det att se till någon annans behov än ens eget. Alla föräldrar vet att det i vissa stunder kan krävas väldigt mycket av en och det är inte alltid en dans på rosor. Men det rätta är alltid att ge upp sina egna begär för att någon annan ska kunna växa och för att helheten ska bli större.

På många sätt är faderskapet en väldigt praktisk övning i vad det gäller att leva i sin kallelse här och nu. Många människor, både gamla och unga går runt och funderar vad deras kallelse är och vad de ska göra med sina liv. Detta är i och för sig en god sak att fundera över men ibland kan vi hamna i en period då vi söker och jagar efter någon speciell kallelse och lägger så mycket tid och funderingar på det att vi inte ser de kallelser som Gud varje dag kallar oss in i.

Var än vi befinner oss i livet är vi kallade att utge oss själva för andra och om Gud vill leda dig in i en speciell kallelse ska du be att Han klart och tydligt visar dig i vilken riktning du ska gå.

Att vara pappa är en av mina nuvarande kallelser. Kanske känner du också till vad dina kallelser är, men om inte. Be att Gud ska hjälpa dig upptäcka alla de sätt du kan utge dig själv för andra, just i den situationen du är nu. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.