Reflektioner

Att samla på skatter som inte glöms bort

De beslut vi gör i livet ger konsekvenser med tiden. Hårt arbete kan hjälpa både oss själva och våra medmänniskor. Därför är det viktigt att tänka på hur vi använder både vår tid och våra resurser.

För de allra flesta i vårt land finns en önskan om ett fint ställe att bo på, fina bilar och semestrar långt bort. Och även om bilar inte fanns när Bibeln skrevs ser vi att många hade liknande drömmar redan då. Man arbetar hårt så att man får många saker och fina upplevelser. Men vad är alla upplevelser värt i slutändan? Huset ruttnar, bilarna rostar och resorna försvinner ur minnet efter ett tag. Allt detta är förgängliga skatter. Vad är då de oförgängliga skatterna?

De oförgängliga skatterna är att tjäna Gud i vardagen. Gud vill att vi ber till honom både när det handlar om bekymmer och glädjeämnen. Vi får lyssna till rätta predikningar, och som varning finns det också många villoandar som predikar. Vi får läsa Bibeln själva, eftersom man kan förstå den utan teologisk utbildning. Och vi får tjäna våra medmänniskor.

Enligt Bibeln ska vi först av allt ta hand om vår egen familj. Vi har varken valt våra föräldrar eller våra syskon, men de är ändå gåvor Gud har gett oss för att vi ska tjäna dem. Familjen är något jag tror vi borde betona mera i församlingen. Och familjen är både vår biologiska och vår kristna familj. Om vi dessutom får ett äktenskap, får vi be till Gud att vi alltid står tjänstvilliga för hans rike, och tar emot alla barn Gud ger. Och på samma sätt som vi inte har valt våra föräldrar, väljer vi varken våra barn eller vilka andra människor som får tron, utan som kristna tar vi emot vad vi får. Om det då blir en ansträngd relation till någon familjemedlem får vi ändå minnas att vi tjänar Gud när vi fortsätter att göra gott mot dem.

Vi kan gå ännu längre. När Gud vill att vi tjänar vår medmänniska så slutar det inte vid familjen. Vi har också ett ansvar att hjälpa fattiga människor. I Bibeln talas det särskilt om änkor och faderlösa. På den tiden var det männen som tjänade pengar och om mannen dog blev familjen fattig. Därför skulle de andra familjerna hjälpa änkorna och de faderlösa barnen. Också idag är detta en utsatt grupp. Om ett par tagit emot många barn är de sårbara, därför får vi särskilt tänka på dem när vi är barmhärtiga.

Så kort sagt: de oförgängliga skatterna är att följa Guds vilja i vardagen. “Samla era skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. För där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.” (Matt. 6:20–21)

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.