Goda kristna rutiner under sommaren?

Under sommaren har vi människor en tendens att bli lite lata. Rutinerna ändrar ofta under sommaren. Man tillbringar mycket tid ute i naturen och lever vanligen ett lite slappare liv med mindre regler. Ofta rubbas sömn- och matvanorna. Och visst är det skönt att få släppa på tyglarna och njuta av sol, värme, vänner, sena sommarkvällar, utflykter och mycket annat härligt som sommaren för med sig. Men hur är det med det andliga livet. Ska vi också tillåta oss att bli lata även på det området under sommare? Nja, jag tror inte det. Visst kan det kännas trist att fara på sammankomst eller till kyrkan en solig och fin söndag, då man mycket heller skulle vara på havet eller göra något annat roligt med kompisarna. Man kan tycka att ”inte är det gångerna som räknas” och att man kan gärna ha lite paus med gudstjänstlivet under sommaren. Visst, det är sant att det inte är antalet gånger man går till kyrkan eller bönehuset som räknas, men om man lämnar bort under sommaren kan tröskel att komma tillbaka vara rätt hög på hösten. Kanske har man helt enkelt glidit längre och längre bort från Gud under sommaren att man också börjat tvivla på sin tro. 

De flesta församlingar har även dragit ner sin verksamhet under sommaren. Det gör också att ens kristna rutiner rubbas. Dessutom har coronapandemin gjort att verksamheten är mindre och många evenemang som vanligen ordnas under sommaren uteblir, vilket även gör det mera utmanande att vara kristen. Vi skall dock inte tappat modet – Gud har inte lämnat oss trots det! Han har lovat att vara med oss var och en alla dagar intill tidens slut (Matt 28:20). Han är nära oss och sköter om oss bara vi väljer att vara nära honom. 

Hur ska vi hålla oss nära Gud? Nedan följer ett par konkreta exempel som kommer i mina tankar: 

  • för det första (och kanske viktigaste) kan vi börja sommaren med att be Gud om hans beskydd; att Han bevarar oss i tron och ger oss en vilja att följa honom. 
  • dagligen samtala med Gud i bön, till exempel genom morgon- och/eller aftonbön
  • följ en Bibel-läsplan 
  • läs andaktsbok
  • sjung lovsånger med kompisar
  • delta i gudstjänst och sammankomster trots att du känner att du vill göra annat
  • umgås med kristna vänner
  • delta i olika kristna evenemang

Ofta är vi människor rätt känslostyrda, men vilken tur att inte tron är beroende av våra känslor. Sällan ångrar man efter en gudstjänst att man farit, trots att det känts motigt när man for. Att varje dag ta sig tid att läsa eller samtala med Gud,  hjälper en att varje dag hållas nära honom. Om man till exempel missar någon dag i sin andaktsbok eller bibelplan, ska man inte tänka att det är kört. Det är bara att fortsätta var man slutade eller med den dagens text. Och om det går så att vi väljer att gå vår egen väg, är Gud ändå nådig och förlåtande, när helst vi söker oss tillbaka till honom. 

Hoppas just du får ha en skön sommar i Guds närhet! 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.