FRÅGOR & SVAR

Ska vi välkomna alla till vårt hem?

Fråga: Borde vi inte välkomna alla folk till vårt hem, trots religion? Varför står det i Johannes andra brev att man inte ska välkomna eller hälsa på de bedragna?

 

När man läser Bibeln, och speciellt när man stöter på något svårt ställe, så är det viktigt att ta reda på textens sammanhang. Sammanhanget hjälper oss att förstå vad författaren försöker förmedla åt läsaren. Med detta i åtanke, så ska vi se vad Johannes menar då han uppmanar läsarna att inte ta emot eller hälsa välkomna sådana, som inte för med sig den kristna läran (2 Joh v.10-11).

I det mycket korta brevet (Andra Johannesbrevet), ger Johannes mottagaren (högst troligen en kristen församlingen) egentligen två uppmaningar: det första är att vandra i sanning och kärlek och det andra är att vara på sin vakt för bedragare. 

Johannes påminner om att det finns många falska lärare, som förnekar att Jesus från Nasaret verkligen är Gud Son (v.7). Genom att följa deras undervisning, så kan de kristna gå miste om sin tro och slutligen om det eviga livet (v.8). Därför ska man vara på sin vakt och inte välkomna sådana lärare, som ”inte för med sig” Kristi lära och förkunnelse. ”Ni ska inte ta emot honom i ert hem”, säger Johannes, eftersom det var i hemmen som församlingen samlades till gudstjänst (v.9).

Johannes menar alltså inte att vi ska vara ogästvänliga åt människor som hör till en annan religion. Vi är fortfarande kallade som kristna att vara vänliga och visa gästfrihet åt alla människor. Jesus säger till och med att vi ska älska våra ovänner och be för dem som förföljer oss (Matt 5:44). Men här i brevet uppmanar Johannes att vi inte ska ta emot lärare och förkunnare, som kommer till församlingen för att predika och sprida en falsk lära.

För oss som enskilda kristna är det är viktigt att vi håller oss och söker oss till sådana ställen där Guds Ord får stå i centrum. Det är endast genom Bibeln, som vi kan lära känna Jesus som Guds Son och som vår frälsare. Där Guds Ord predikas klart och tydligt, där finns det också nåd och förlåtelse. Därför kallar också psalmförfattaren den salig, som ”har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt.” (Ps 1:1-2).

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.