Berättelser ur livet

Att vara missionär

I juni 2012 blev jag missionär i Kenya, då var jag 25 år och singel. För mig var det ett enkelt men kanske ändå inte helt lätt beslut att resa ut. Jag hade alltid tänkt att jag skulle resa ut med en egen familj, men så tänkte inte Gud. Ofta när Gud kallar så måste vi släppa taget om våra egna ideal, villkor och visioner. Så kändes det för mig i alla fall. Jag fick överge mina egna föreställningar om hur allt skulle gå till och resa iväg till Kenya. Och visst blev det bäst på det sättet, nu när jag ser tillbaka efter 6 år!

Vad innebär det då riktigt att vara missionär år 2018? För att uttrycka det enkelt kunde man säga att det är att leva ut sin kristna tro i ett annat land och en annan kultur. Det handlar om att visa på Jesus i undervisning men också genom praktisk hjälp. Min uppgift här i Kenya är att berätta för barn och ungdomar om Jesus, både i söndagsskolor och i skolor. Men det är så mycket mer än undervisning som arbetet som missionär handlar om. Hur bemöter jag människor? Hur möter jag deras nöd, både när det gäller det materiella men också det andliga eller psykiska? Kommer jag ihåg att lägga människor i förbön inför Gud? Ofta får jag gå tillbaka till bokstäverna som, åtminstone i min ungdom, fanns på mångas armband, WWJD, ”What would Jesus do?”. Det är en utmaning att försöka leva som Jesus! Men vi är kallade att vara hans händer och fötter, hans öron och ögon och hans mun här i världen. Jag vet att jag inte klarar den uppgiften själv och det är därför som Gud gav oss den Helige Ande till vår hjälp.

Att bli missionär var mitt drömjobb som ung och nu kan jag också säga att jag inte vet vad jag hellre skulle göra, just nu. Ändå tror jag ofta det handlar om att ödmjuka sig inför Gud, jag är inte här för att förverkliga mig själv och få ut så mycket som möjligt av detta äventyr att bo i Kenya. Men om jag sätter Gud och hans kallelse först så får jag så mycket annat också! Jag har fått många kenyanska kristna systrar och bröder. Det är nyttigt att se hur kristendomen levs ut i en annan kultur. I Kenya är omsorgen och tiden för varandra väldigt viktig och här ser jag hur beroende folk är av Gud varje dag, det är helt självklart att förlita sig på Gud! Där tror jag att vi i västvärlden har en del att lära, för sist och slutligen kommer allt vi behöver från Gud.

Sedan kommer det mycket bonus i arbetet som missionär, jag får lära mig nya språk, nya kulturer, jag får bo i ett vackert land och min dos av äventyr blir fylld allt som oftast.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.