TRO & LIV

Bered väg för konungen

Mycket av sociala medier handlar om att få följare. Och det kan vara bra att ta sig en funderare över hur man hanterar det, dvs. att man har människor som följer det egna kontot. Johannes hade också följare, lärjungar, som följde hans liv och undervisning.  Jag tror att vi kan lära oss ett och annat av Johannes Döparen, för jag tror att han skulle ha varit en utomordentlig ”influencer” på sociala medier!

Se Guds lamm!

Tredje advent firar vi temat Bered väg för Konungen. Med tanke på det temat så hade Johannes Döparen en viktig uppgift, han skulle bereda väg för Jesus Kristus. Men när Jesus dyker upp på scenen så reagerar hans lärjungar på det. De kommer till Johannes och konstaterar att Jesus också döper folk. Kanske var de oroliga över att Johannes inte längre hade så stort inflytande, åtminstone i jämförelse med Jesus. Det hade kommit en annan predikant som drog större uppmärksamhet till sig.  Alla går till honom (Joh 3:26).

Men det här var inget problem för Johannes döparen. Hos honom fanns ingen avundsjuka, utan han hade en vilja att visa sina egna lärjungar till den som verkligen är Herre. Han förstod att Gud hade givit honom en plattform för att berätta om Den som profeterna hade talat om. Han riktade sina egna lärjungars uppmärksamhet på den enda som kan besvara människors innersta längtan:  Nästa dag stod Johannes där igen med två av sina lärjungar. När han såg Jesus komma gående, sade han: “Se Guds Lamm!” De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde efter Jesus. (Joh 1:35-37) Johannes egna lärjungar började följa efter Jesus.

Han måste bli större

För oss är det lätt att se på de som har mera influens, och fundera på varför det är så. Varför fick han den ställning som han har? Varför fick hon den fina ansvarsuppgiften? Varför har min vän så många följare på Instagram, jag följs bara av mamma och hennes vänner?

Hur skulle det vara om vi skulle göra som Johannes? Istället för att jämföra oss med andra, kunde vi fokusera på att dra uppmärksamhet till Jesus Kristus. Det hjälper oss kanske också att vara glada över de egenskaper och framgångar som våra medmänniskor har. För vare sig vi har mycket eller litet inflytande så har vi alla samma uppgift. Vi ska älska Herren vår Gud med allt vi har och vår nästa som oss själva.

Johannes är ett föredöme för oss. Han berörs inte, åtminstone inte vad vi kan se, av att han förlorar följare. Han var fixerad på Jesus Kristus, världens Frälsare: Han måste bli större och jag mindre (Joh 3:30). Vi får be att Gud ger också oss den ödmjukheten.

 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.