Andakt

När vi tror att vi tror

Vad tror du att Gud kan göra i ditt liv? Om du på samma sätt som jag tror att Gud har skapat universum genom sitt ord så känns det kanske som en lite dum fråga. Vad som helst, såklart! Eller?

Jag tror att det är väldigt vanligt att vi kristna verkligen tror att Gud är allsmäktig, precis som han beskrivs i bibeln. Det vi ibland missar är att det här verkligen betyder att Gud kan göra sådant som är helt omöjligt för människor, inte bara det som är jättesvårt och väldigt ovanligt.

I Johannesevangeliets elfte kapitel finns det berättat om tre syskon som var goda vänner till Jesus. De trodde att han var Messias och att han hade en makt som gick utöver det mänskliga. Systrarna Maria och Marta var nämligen båda övertygade om att deras dödssjuke bror Lasarus hade överlevt om bara Jesus hade varit där (11:21, 11:32). Jesus var ju ingen läkare utan en snickare, men systrarna var övertygade om att han hade en gudomlig förmåga att hela från sjukdomar.

Båda två tänkte de att Jesus hade kunnat hjälpa dem, men nu var det för sent. Alldeles för sent. Utan att märka det förminskade de Jesus allmakt till att bara gälla det som var jättesvårt och väldigt sällsynt, men inte det omöjliga. Jesus hade avsiktligt väntat tills Lasarus dog förrän han gick dit (11:6), eftersom han ville visa åt Maria, Marta och de andra lärjungarna att hans makt var större än de hade förstått (11:15, 11:25 – 26, 11:40). Jesus gick tillsammans med lärjungarna till Lasarus grav. Han sade till Lasarus att komma ut. Jesus gudomliga ord, som har skapat allt synligt och osynligt, skapade nytt liv i den döde Lasarus fast han redan hade börjat ruttna (11:39).

Har du något i ditt liv som du länge bett om men aldrig fått svar på? Kanske du har hoppats och väntat i åratal på att din goda vän ska blir kristen, att du ska hitta någon att gifta dig med eller att du ska bli frisk från din depression. Nu har det kanske gått för lång tid och du har insett att det är för sent. Gud kommer inte att svara på bönen. Antingen vill han inte eller så kan han inte, kanske du tänker.

Om du känner igen de här tankarna så vill jag uppmuntra dig att noggrant läsa igenom kapitel elva i Johannesevangeliet. Lägg märke till hur Lasarus systrar tänkte likadant som du, fastän de kände Jesus personligen. Se hur Jesus svarade på deras bön när de redan hade slutat att be eftersom de trodde att hoppet var ute. Kom ihåg att det är samma allsmäktiga Jesus som du själv får tro på och be till. Var glad i hoppet, tålig i lidandet och uthållig i bönen (Rom. 12:12). Jesus kan fortfarande hjälpa dig. Det är inte för sent.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.