TRO & LIV

Din konung kommer i ödmjukhet

I de stunder i livet när jag har något fantastiskt att se fram emot, får jag uppleva en av mina absoluta favoritkänslor, förväntan. Att resa är det bästa jag vet så dagarna före avresa är fyllda av längtan och förväntan. Kvällen före min födelsedag (lite löjligt jag vet, jag är snart 30), i väntan på ett roligt evenemang, någon som kommer på besök, då är min förväntan alltid stor. 

Nu firar vi snart advent och jul. En del människor är ju riktiga julfantaster som älskar allt vad julen innebär. De har kanske haft en spänd förväntan liggande redan i början på oktober. Det blir många veckor av längtan och förberedelser av julklappar, dekorationer, kort, och framförallt alla goda bakverk! 

Andra kanske inte alls ser fram emot julen. Jullovet blir ett par långa veckor utan rutiner och det kan kännas jobbigt. Om man är ensam och inte vet hurdana lediga dagar det blir vill man helst hoppa över alltsammans. Kanske man inte alls vill umgås med hela den märkvärdiga släkten i tre långa dagar och då finns det ingen förväntan utan en ständig oro inför festligheterna.

Oberoende din situation, om du är en entusiastisk julfantast eller bara orolig inför hela spektaklet, vill Jesus komma till ditt liv. Vår Konung kom hit som en nyfödd baby för att av sin villkorslösa kärlek frälsa våra själar. Att reflektera över evangeliet om vår Frälsares födelse är det allra viktigaste när det gäller advent och jultiden. 

När vi nu i helgen firar första advent, går vi in i en tid av löfte och förväntan. Vi kan läsa en av profetiorna i Gamla Testamentet: ”Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna.” (Sakarja 9:9) Profeten berättade åt Guds folk om vår Frälsares ankomst mer än 500 år före det verkligen hände och folkets förväntan levde vidare i många, många generationer. Likadant ska vi se fram emot vår Frälsares andra återkomst med samma förväntan, hopp och tro.

Det är bra att komma ihåg i allt ståhej och stress att det faktiskt inte står något i Bibeln om att vi ska fira julen så som våra traditioner ser ut idag. Vi behöver inte känna att vi måste se fram emot julens alla detaljer och evenemang, om vi inte själv tycker att det ger oss något. Viktigast är att fokusera på att stilla våra hjärtan och tacka Jesus för att han kom till oss. Han uppfyllde profetiorna och därför kan vi lita på Guds löften också för våra egna liv.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.