Andakt

Lågtidens advent

Advent är ingen högtid. Inget att fira, egentligen. Nej, det är just där vi tänker fel: advent är tvärtom vad man kunde kalla en lågtid – för det är stillheten innan firandet. Vi väntar på någon som kommer, något stort: Jesus Kristus, hela världens räddning. Men ännu är han inte här. Därför ska vi inte fira högtid riktigt än!

Kyrkoåret har något som är nästan helt unikt: man firar inte bara högtider utan också ”lågtider”. Vi människor har en vana att omringa oss med oviktiga saker, brus som underhåller oss medan livsviktiga saker sker. Det här gör att de väldiga räddningsaktioner som Gud åtar sig för att ge oss dödssjuka syndare evigt liv kan gå oss förbi helt obemärkta, medan vi binge-watchar Netflix eller dreglar över nya produkter på nätet. Och därför behövs inte bara högtider i det kristna året utan också lågtider. Vi behöver bli stilla.

Julen är en sådan tid. Gud ser mänsklighetens problem: vi är dödsmärkta syndare som är på väg mot evig död med ilfart. Han tar itu med problemet och sänder sin ende Son, fullkomlig Gud, som människa till världen för att ta på sig allas synder, dö och uppstå för att dörren till himlen ska öppnas för oss. Och det är just på julen som det sker – Guds Son föds till världen, och räddningsplanen är satt i verket! Men för oss förblir julen ändå en tid då vi proppar i oss godsaker, har sovmorgnar och sitter fastklistrade i skärmar av alla de slag. Här finns ett problem. Men det finns också en lösning, och det är lågtiden advent.

Under adventstiden är det nämligen meningen att vi ska vrida ner distraktionerna i våra liv. Efter jubelropen under första advent – kyrkoårets nyårsdag – ska vi bli stilla från allt brus i världen omkring och för en gångs skull lyssna till tystnaden. Då blir det så mycket lättare att höra Guds röst i Bibeln. Vi ska dämpa bruset utanpå och inuti – alla de där meningslösa tankarna och begären – för att lyssna till det som på riktigt spelar roll.

Och hur kan man göra det, frågar du? Jo, kyrkan har några fasta knep som fungerat långt före dig och mig: Fasta. Från mat eller godis. Då kommer du inte längta efter allt annat. Be. Då kommer du bli bönhörd. Läs Bibeln. Då kommer du att få höra Guds frälsningsplan. Jag garanterar att julen kommer få en större innebörd om du först firat lågtiden advent.

Han kommer. Han kommer med ljus i mörkret. Han kommer med liv i döden. Han ska tvätta bort våra synder. Han ska ta vårt lidande och våra sjukdomar på sig.  Därför – bli stilla. Ta dig tid att andas, så du hinner vänta på det som kommer. Fira inte förlängd konsumtions-jul, utan fira lågtiden advent! Det är något stort som kommer, men det är inte här än.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.