Läst

En inblick i Guds villkorslösa kärlek

Bild hämtad från: https://www.boktipset.se/bok/karlek-som-befriar

Kärlek som befriar (engelska: redeeming love) av Francine Rivers är en
berättelse som förklarar Guds kärlek till oss människor. Berättelsen är påhittad, men det blir nog inte mycket verkligare än så här. Den berättar om något som händer varje dag, Guds kärleksförklaring till oss människor.

Boken baserar sig på boken Hosea från Bibeln och historien om då Hosea gifter sig med en prostituerad. Hosea älskar henne villkorslöst även om hon har svårt att ta emot makens kärlek och vid ett tillfälle återvänder till sitt gamla liv som prostituerad. Berättelsen om Hosea hjälper oss att förstå den villkorslösa kärlek Gud har till oss människor. Han har ingått ett förbund med oss, sitt folk, han älskar oss oavsett vad vi gör och han är källan till allt gott. Trots detta så går vi människor ibland våra egna vägar och vågar inte tro att Guds fullkomliga kärlek är för just dig och mig.

”Gå och älska din hustru igen, fastän hon älskas av en annan och har begått äktenskapsbrott. Älska henne som jag, Herren, älskar Israels barn, fastän de vänder sig till andra gudar och älskar druvkakor,” Hos. 3:1.

Boken jag läst handlar om Angel som sedan barnsben har befunnit sig i branschen som prostituerad. Det är det enda liv hon vet om. Hon lärde sig redan som barn att hon behöver stänga av alla känslor som finns inom henne för att överleva. Boken handlar även om Michael som är en Gudstrogen man från landet. Han kommer till stan för att sälja sina råvaror, då han en dag ser Angel komma gående förbi honom. Gud talar till Michael att detta är den kvinna han ska gifta sig med. Vi får följa med Michaels ändlösa försök till att lära känna Angel och att få henne att förstå att det inte finns någon baktanke med det. Angel tror inte på att det finns något bättre liv för henne än det liv hon redan har: instängd på rummet för att skänka stadens män den njutning de vill ha. Michael erbjuder henne något mycket mer än bara pengar. Han erbjuder henne ett liv med mening och frihet.

Den här boken har hjälpt mig att förstå den intima och djupa relation Gud vill ha med just mig. När jag läser boken kan jag allt mer sätta mig in i Angels liv och de känslor hon brottas med. Att tro att det finns Någon som bortser från alla mina felsteg och min bakgrund och älskar mig oavsett vad jag gör är något som ofta kan vara svårt att greppa. Ju mer jag inser min brustenhet och svaghet, desto större blir Guds kärlek och nåd.

”Vet du vad Michael gjorde när han fick reda på var jag fanns? Han kom och hämtade mig därifrån. Han tvingades handgripligen bana väg för oss och lät mig komma tillbaka hem. Han förlät mig.”

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.