TRO & LIV

“Förlåt varandra, så som Gud i Kristus har förlåtit er”

Förlåtelse är ett av kristendomens mest centrala teman. Vi uppmanas att förlåta varandra precis som Gud har förlåtit oss, exempelvis i Efesierbrevet 4:32: “…förlåt varandra, så som Gud i Kristus har förlåtit er”. I bönen “Fader vår” bekräftar vi också att vi vill göra just det, att förlåta de som står i skuld till oss.

I Matteus evangelium kap. 18 undervisar Jesus om förlåtelse. Han berättar en liknelse om en person som var skyldig kungen 10 000 talenter, motsvarande 200 000 årslöner. Den summan beskriver vår skuld inför Gud. Hur vi än slet skulle vi ändå aldrig kunna vara ens i närheten av att gottgöra vår skuld inför Gud.

Kungen i liknelsen avskrev personens skuld. Det vill säga, Gud har avskrivit vår ofattbart stora skuld. Så fungerar Guds förlåtelse. Den är heltäckande, omätbart stor. Där har vi nivån han har lagt för oss. På just det sättet vill han att vi förlåter våra medmänskor; fullständigt.

Det fanns också en annan person i liknelsen, som stod i skuld till den första, han som fått sin skuld avskriven. Den personen var skyldig den första fyra månadslöner. Lägg märke till att det handlar om en stor skuld det också, tusentals euro i dagens valuta. Den summan motsvarar de skulder vi har mot varandra. De är inte obetydliga, utan de kan göra mycket ont. 

Men det är just sådana skulder som Jesus vill att vi ska förlåta varandra. Han vill att vi tänker på den stora skulden som Gud har förlåtit oss och därför också förlåter våra medmänskor. Inte för att de förtjänar det, för det gör de inte alltid. Inte heller för att det onda de gjort är litet och obetydligt, för det är det inte heller alltid. Nej, han vill att vi ska vara barmhärtiga mot varandra och förlåta varandra för att han först har varit barmhärtig mot oss och förlåtit oss. 

Att förlåta en annan mänska av hjärtat är inte alltid så lätt, även om man redan har gjort beslutet och så att säga förlåtit med hjärnan. Speciellt svårt är det om personen inte alls ångrar det elaka han gjort. Jesus vill att vi ändå ska göra det, fast det är svårt. Han vet att bitterhet är så tungt att bära inom sig, och det är svårt att inte bli bitter om förlåtelsen bara är ytlig. Om du har svårt för att förlåta någon av hjärtat fast du vill så har jag två tips att ge dig. Be Gud hjälpa dig att förlåta av hjärtat, och handla sedan som om du redan skulle ha gjort det. Då kommer du att märka att Gud ser till att omforma ditt hjärta så du småningom kan förlåta personen där också.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.