TRO & LIV

Gud går framför

Herren går själv framför dig och han ska vara med dig. Han ska inte lämna dig eller överge dig. Var inte rädd eller förfärad. (5 Mos 31:8)

Jag minns hur det var när jag gick i gymnasiet. På den tiden tyckte jag det var väldigt svårt och obehagligt att stå inför en grupp människor och tala. Ibland måste jag göra det fast jag inte ville, till exempel i skolan. En gång under en kurs i modersmål skulle vi ha något som hette ”muntligt prov”. Det betydde att man skulle hålla ett så bra föredrag man kunde inför de andra i klassen. Några lärare skulle också sitta där och stirra på en, och ge vitsord för presentationen. Jag var väldigt rädd och nervös! Jag brukade alltid få panik när jag stod inför en grupp för att tala. Hur skulle jag klara presentationen? Kanske jag borde ringa min lärare och säga att jag inte klarar av det muntliga provet, tänkte jag. 

En kväll satt jag hemma i soffan och bad till Gud. Där i soffan kände jag en stilla viskning i mitt inre. Jag upplevde det som att Gud uppmuntrade mig att våga möta den svåra situationen och hålla min presentation inför de andra i gruppen trots allt, att han skulle vara med mig och hjälpa. Den lilla viskningen gav mig uppmuntran. Jag bestämde mig för att göra det svåra.

När jag kom till skolan berättade min lärare att hon delat in klassen i två grupper, och att alla fick välja för vilken grupp de ville hålla sin presentation. ”Konstigt!” sa läraren och tittade på sin lista, när det blev min tur att välja. ”Jag hade tänkt dela upp er i två lika stora grupper. Men av någon konstig orsak blev den ena gruppen väldigt liten, och den andra stor…” Du kan säkert gissa vilken grupp jag valde! Jag upplevde just då, att Gud själv hade ordnat det så att jag fick hålla föredraget för en passligt liten grupp. Gud hade hört min bön om hjälp. Och jag klarade utmaningen!

Ibland önskar jag att man alltid skulle komma undan sånt som är svårt. Att Gud jämt skulle göra så att man slapp alla skrämmande situationer, att man aldrig skulle behöva uppleva något obehagligt. I Bibeln lovar Gud på väldigt många ställen att han säkert vill hjälpa oss när vi vänder oss till honom. Vilken svårighet vi än möter får vi alltid be till vår Far i himlen om hjälp. (Läs Psaltaren 50:15. Den versen brukar kallas ”Guds telefonnummer” och är en jättebra vers att kunna utantill!) Men Gud har aldrig lovat att livet skulle bli lätt som en plätt. Jesus säger att vi kommer att möta svårigheter och utmaningar – men också att vi inte behöver vara rädda, eftersom Gud alltid är med oss! Svåra situationer kan till och med hjälpa oss att lita på Gud mer än förr. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.