Reflektioner

Guds goda gåvor

En varm sommardag för mindre än ett år sen åkte jag och min fru ut till en sjö i Umeå. På grund av det fina vädret var de flesta grillplatser upptagna, men till sist fann vi en perfekt plats ute på en udde. Det dröjde inte länge innan vi hade igång elden och goda korvar redo för att grillas. Allt var perfekt; jag och min fru, en fin sommardag och god mat. 

Mitt i den perfekta stunden upptäckte vi plötsligt till vår förvåning att två huggormar låg och solade två meter bakom oss. De var inte på något sätt hotande, och troligen fanns ingen anledning till oro, men trots detta kunde vi efter upptäckten inte njuta på samma sätt som innan. Vi åt upp våra korvar med en blandning av glädje och vaksamhet.

Denna händelse fick mig att reflektera över att berättelsen har likheter med livet här på jorden som kristen. Gud har skapat allt det goda och gett åt oss mycket att glädja oss över, bland annat naturen, relationer samt mat och dryck. Gud är inte emot glädje, utan tvärtom, Han har skapat allt det goda. “Allt som Gud har skapat är gott, och inget är förkastligt när det tas emot med tacksägelse” (1 Tim. 4:4). 

Problemet är att vi lyckas missbruka allting och gör det goda till något dåligt. Detta är främst på grund av att vi fortfarande är syndare även om vi är kristen. Vi blir alltså inte kvitt den synd som vi är född i. En annan anledning är att djävulen fortfarande är verksam. Trots att han redan är besegrad går han omkring och försöker fälla oss den korta tid han har kvar. Därför uppmanas vi att vara nyktra och vaksamma (1 Petr. 5:8). Ormar har oftast inte onda avsikter, men djävulen har alltid det.

Livet som kristen innebär inte ett bästa liv här och nu. Vår glädje finner vi först och främst i Herren och i det som Han har gjort för oss. Denna glädje gör oss beredda att avstå från något om det blir för viktigt för oss så att det får oss själva eller vår nästa på fall. För i sådana fall kan vi inte längre glädjas av det goda. Det goda är alltid gott, men vårt missbruk av det stjäl vår glädje. 

Slutsatsen är att vi får tacka Gud för allt gott, men samtidigt hålla oss vaksamma. Den stora glädjen är i Herren och det är en glädje som går över allt förstånd. Den glädjen är att vi har blivit fri från skuld och skam tack vare att Jesus har dött i vårt ställe (2 Kor. 5:21) och att vi till sist en dag ska få leva i paradiset  i full glädje utan vaksamhet. Då ligger ingen orm i gräset och lurar.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.