KULTUR

Guds smugglare

Bokrecension av: Gods Smuggler, one man´s mission to change the world, Broder Andrew med John & Elizabeth Sherill.

Detta är en sann berättelse, berättelsen om broder Andrew (Andrew van der Bijl). Broder Andrew föddes i Nederländerna 1928 i en fattig familj. Han hade som liten pojke en dröm om att få vara en hemlig agent inne på fiendemark för att utföra uppdrag. Han fick senare som ung vuxen en kallelse att bli missionär och gav sig av till Glasgow för att gå i en missionärsskola, Worldwide Evangelization Crusade. Under en resa till Warszawa fick han även en kallelse att smuggla in biblar till länder bakom järnridån, till länder som styrdes av kommunismen. 

Broder Andrew gjorde många resor och körde många kilometer för att besöka utsatta kristna i andra länder, med fara för sitt eget liv. Barndrömmen hade blivit verklighet: Andrew var nu en hemlig agent som arbetade för Guds rikes spridning. Utrustad med hundratals biblar i sin bil körde han förbi stängda gränser. Gränser som stoppade kristen litteratur från att ta sig in, men som trots detta inte kunde stoppa Andrews arbete för Guds rike. När han korsade dessa gränser bad han: “Herre, i mitt bagage har jag Skriften som jag vill ta till dina barn. När du vandrade på jorden gjorde du blinda ögon seende. Nu ber jag, gör seende ögon blinda. Låt inte vakterna se de saker du inte vill att de ska se.” 

Boken målar fram en berättelse med teman såsom: förtröstan på den Allsmäktige, Guds ledning samt försörjning för sina barn. Berättelsen påminner om att inget är omöjligt för Gud samt att han har kontrollen. Innehållet inspirerar och berör, det ger en vink om hur spännande livet kan bli när man helt förtröstar på Gud. 

Till sist vill jag dela med mig av två bibelverser som uppmuntrade Broder Andrew att ta emot sin kallelse, kallelsen till att bli Guds smugglare. 

“Vakna upp och stärk det som är kvar och som var nära att dö,….” Uppenbarelseboken 3:2 

“Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar!…..” 

Matt 28:19

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.