TRO & LIV

Han måste bli större och jag mindre

När Lärjungarna frågar Jesus vad som är tecknet på den sista tiden så börjar Jesus med en uppmaning: ”Se till att ingen bedrar er!” – Matt 24:4. 

Sedan fortsätter Jesus och berättar om både nöd och förföljelse, men också om ”Många falska profeter som ska träda fram och bedra många” (v. 11).

Villfarelsen verkar enligt Jesus vara det som ska prägla den sista tiden allra mest. Detta kan få oss att bli bekymrade för hur vi kan hålla oss vakna så att vi inte blir vilseledda. Det är bra att ta detta på allvar. Samtidigt ska vi inte bli skrämda, Gud har givit oss alla nödvändiga medel för att bevara dem som älskar Sanningen.

Det finns mycket att skriva om villolära, men här vill jag ge några enkla råd och principer som vi kan ha med oss i livet.

Bli rotade i Guds ord! (Ps 1, 119)

Jag tror att en av de största orsakerna till att Satan kommer att kunna bedra så många i den sista tiden är för att så få kommer att vara djupt rotade i Guds ord. Satan använde Guds ord när han försökte fresta Jesus i öknen, på samma sätt kommer Hans falska profeter att använda Guds ord. De kommer att komma i Guds namn som en ”ljusets ängel”. De falska profeterna kan gärna använda alla de ”rätta” fraserna, som: ”synd”, ”nåd”, ”korset” osv, utan att faktiskt predika evangelium. 

Därför är det så viktigt att vi är rotade i Sanningen så att vi kan se igenom alla fraser, spektakulära tecken och under, så att vi i möte med villolära kan säga som Jesus sa till Satan när han blev frestad i öknen: ”det står också skrivet” -Matt 4:7 

”Ni ska bli som Gud”

Satan är listig, men han är inte särskilt påhittig. En av hans mest använda lögner än idag är den samma som han lurade Adam och Eva med: Att vi kan bli som Gud, och att Gud inte riktigt är Gud.

Eftersom Jesus, Guds son, är den enda vägen till frälsning så har villoläror sedan urkyrkan försökt att på olika sätt förminska Jesu gudomlighet, samtidigt som de vill säga att du kan få samma krafter och status som Jesus hade. Dessa läror är lika aktuella idag i en del ”nykarismatiska” rörelser, även om förpackningen ser lite annorlunda ut idag så är kärnbudskapet i dem det samma som de läror som blev stämplade som kätteri redan i urkyrkan, tex arianism, adoptionism. Så det grundläggande vi måste ha med oss är att det inte är vi som är huvudpersonen i Bibeln, utan Gud. Bibeln handlar i grund och botten om hur Gud löser ett omöjligt problem som vi ställde till med och inte kunde lösa. Gud är hjälten i Bibeln, inte du!

Därför ska vi ge Gud all ära, och lita fullt och helt på det frälsningsverk som Jesus fullbordade på korset. Så kan vi stämma in med Johannes döparen: Han (Jesus) måste bli större och jag mindre” – Joh 3:30

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.