Reflektioner

Hur kan jag ta mig genom höstmörkret?

Många upplever att höstmörkret är tungt. Höstens början är ofta vacker med färgsprakande natur, men den mörkare perioden, som börjar efter att höstlöven fallit, kan inverka på vår ork och vårt mående. Här får du tips på vad du kan göra för att höstmörkret ska lätta.

Ta vara på de ljusa timmarna

Det är inte mörkt hela dagen. Ta vara på dygnets ljusa timmar. Beroende på livssituation har man olika möjligheter att vara utomhus dagtid, men försök pricka in en utestund. Ute kan du vara även om det är regnigt, så dra på dig stövlarna och ge dig ut också vid blött väder.

Ägna dig åt sådant som piggar upp

Syre piggar upp, så att ta en nypa frisk luft under en lunchpaus kan ge dig mer ork. Ofta drabbas vi av trötthet under hösten, och därför är det bra att överlag göra sådant som uppiggar dig. Motion gör oss ofta mer alerta och bidrar dessutom till bättre sömn. Att spela sällskapsspel och skratta tillsammans med vänner är ofta upplivande. Sällan blir du piggare av att se på film eller scrolla på telefonen. Satsa i stället på att hitta sysselsättningar som innebär aktivitet.

Hitta på roliga projekt

Förutom trötthet är nedstämdhet vanligt under hösten. Man kan känna sig nere utan att riktigt veta varför. Kanske kan roliga projekt vara till hjälp! Genomför projekten tillsammans med någon om du inte kommer i gång på egen hand. Möblera om, testa en ny motionsform i några veckor, rensa i lådor och skåp eller rusta upp en loppisfyndad möbel.

Jobba på dina attityder

Jag tror att en del av problematiken kring trötthet och nedstämdhet under hösten och vintern sitter mellan öronen på oss. Vi är inställda på att det kommer att bli mörkt, tungt och tröttsamt. Visst bidrar mörkret på vårt norra halvklot med sin beskärda del, men våra tankar påverkar nog vårt mående mer än vi tror. Du kanske kan hjälpa dig själv genom att ha en positiv inställning och inte ta för givet att det kommer att vara jobbigt. Försök att se framemot varje dag. Tänk på sådant du är tacksam för. Då styr du in hjärnan mot att vara mer positiv.

Avsätt tid för livets ljus

Årstiderna bär på symbolik. På hösten dör naturens växter. De ligger sedan djupt nere under vintersnön, men får liv igen till våren och blommar upp till sommaren. Vårt liv och vår tro går också i cykler. Ibland kommer motgångar som känns svåra. Vi kan känna oss döda inombords. Men prövningarna vi möter tar förr eller senare slut och ger oss nytt liv i form av nya perspektiv och förnyad glädje och tacksamhet. Ta tid för livets ljus, Jesus, under den mörka tiden på året. Också Jesus var i svårigheter. Han vill hjälpa oss i våra motgångar. Han ger oss dagligen nytt liv genom förlåtelse, frid och glädje.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.