FRÅGOR & SVAR

Hur vet jag att jag är tillsammans med den rätta?

Fråga: Hur kan man veta om man är tillsammans med den rätte som Gud valt ut åt en?

Frågar man unga människor vad de väntar sig av framtiden, säger många att de hoppas få bilda familj och bli lyckliga. Och vem vill inte bli lycklig! Till lyckan kan höra att finna en livskamrat att dela kärleken med. Äktenskapet är ju Guds idé och som vi vet är alla Guds tankar goda. Det betyder förstås inte att inte ett liv som singel också kan vara ett rikt liv.

Allt börjar med att man ber Gud om en livskamrat och litar på att han leder rätt. Sedan får man bjuda till litet själv också för att hitta någon att älska och när man väl har funnit den människan får man lära sig att älska henne.

Att bli kär är ingen större konst. Det bara sker. En dag märker man att man är förälskad. Däremot är det en större konst att få förälskelsen att fördjupas till kärlek och hålla kärleken vid liv. Det är en övning som går ut på att lära sig dela med varandra på ett djupt och innerligt sätt.

Men hur kan man veta att man funnit den rätta? Det berättas om en svensk artist som en gång utbrast: ”Tänk om man skulle hitta den rätta!” Den drömmen är hon säkert inte ensam om.

Hur skulle det vara om vi nu istället svängde på frågan: Vad kan jag själv göra för att bli den rätta? Kanske den frågan ger en riktigare inriktning åt livet.

Äktenskapets första läxa är att acceptera varandra som man är hellre än att försöka göra om varandra. I ett äktenskap möts två bristfälliga människor i ett gemensamt bygge.

Bygger man ett hus behövs en stadig grund. Så är det också i ett äktenskap där två personer väljer att dela livet med varandra. Därför är sällskapandetiden en viktig tid. Då ges man möjlighet att utforska grunden för det kommande äktenskapet. Och då kan man ställa följande frågor: Kan vi prata om allt och förstå varandra? Kan vi dela känslor med varandra? Har vi liknande värderingar och intressen? Och andligt sett, är vi på samma våglängd?

Sedan gäller det att bygga vidare på den grunden. Och då handlar det inte i första hand om känslor. Vid vigseln frågas ju inte heller efter känslor, utan ”Vill du visa trohet och kärlek?” Och finns viljan så är man också beredd att möta svårigheter och tillsammans arbeta sig igenom dem.

Varje dag kan du göra något som gör dig till en bättre partner och så berika din partners liv. Gary Chapman, han som skrivit om kärlekens fem språk, talar om beröring och närhet, tid för varandra, tjänster, gåvor och bekräftande ord. De är handlingar som håller kärlekstanken fylld och då behöver man inte gå omkring och fundera på om man till äventyrs funnit den rätta.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.