Undervisning

Tillsammans

Jag var 15 år då jag blev ihop med min nuvarande man. Helt klart mogen tyckte jag då. Alltför ung tycker jag idag. Men varför tycker man att 15 år är för ung ålder för sällskapande? Hur kan man stoppa kärleken när den är framför näsan på en? Att vara ung, kär och ha ett förhållande är helt underbart men kan samtidigt vara väldigt utmanande, speciellt om man vill leva som kristen. I ena stunden känns det som om man kunde göra allt för den andra och att det bara är vi två. I den andra stunden grälar man och säger ord som sårar. 

Att sällskapa kan kännas som en berg – och dalbana. När man själv mår toppen kanske pojk – eller flickvännen har en jobbig period. I ett förhållande finns det ju två personer att ta hänsyn till. Två bristfälliga människor som ska nötas mot varandra och hitta sin plats i förhållandet. Det kräver tålamod, förståelse, förlåtelse och kärlek. Mycket handlar om att ge, ge och ge. Att vara en bra person för någon annan snarare än att hitta en bra person som passar ens eget behov. 

Om jag nu, 26 år efter att jag själv började sällskapa, skulle ge råd om sällskapande så skulle ett ledord vara kommunikation! Diskutera mera och om allt. Berätta om det som är jobbigt, när du känner dig fin, ful, lycklig och rädd. Diskutera om er uppväxt och era upplevelser i livet. Berätta om era svagheter och era styrkor. Var ärlig och öppen! På det sättet är du sann mot din partner och mot dig själv.

Samlas kring Guds ord, delta i olika kristna aktiviteter, be och läs Bibeln tillsammans. Upptäck det fina Gud har tänkt för er två. Be att han skall vara mittpunkten i ert förhållande så det kan mogna enligt hans plan. Gud har skapat romantiken, sexualiteten och alla känslor i oss och han förstår exakt vilka frestelser vi kan utsättas för i ett förhållande. Be honom om kraft att leva som han lär. 

Diskutera också om det som ni tar del av på nätet, oftast via telefonen. Dölj ingenting för varandra. Stora problem inom många förhållanden idag, både inom äktenskapet men också då man sällskapar, kommer från vårt användande av telefonen. Vad tittar vi på? Vem följer vi på sociala medier? Varför följer vi vissa personer? Är telefonen viktigare än din partner? Det som verkar oskyldigt till först kan bli till stora problem i ert äktenskap. Lev med öppna kort redan från början.

Ge varandra mycket beröring. Ömhet och kärlek betyder inte automatiskt sex. Beröring och närhet till en annan människa får oss att må bra! Speciellt viktigt är det om vi har en jobbig livssituation. 

Vi får ta till oss av Paulus ord och använda dem i praktiken då det gäller sällskapande och att vara tillsammans: Var ödmjuka och milda på allt sätt. Visa tålamod och ha fördrag med varandra i kärlek, Ef 4:2.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.