Andakt

Jesus lider med dig

Vi är alla med om svåra och jobbiga saker ibland. Det syns kanske inte alltid utåt, men inombords har vi alla någon gång gått igenom något som skaver, som gör ont. Att lida, oavsett varför vi lider, är aldrig roligt. Men vilken tröst att vi har en Gud som alltid finns där, som vi alltid kan vända oss till. Men inte bara det, Gud vet också hur det känns att behöva lida genom att Jesus kom hit till oss på jorden.

Åtminstone jag tycker det är lätt att tänka att livet för Jesus här på jorden var väldigt enkelt, han var ju ändå Gud! Men när vi läser Bibeln inser vi att livet för Jesus var något helt annat än enkelt, det var ett liv som var fullt av svårigheter, prövningar och lidanden.

Under tiden som Jesus var här på jorden måste han stå ut med att många människor talade illa om honom, inte trodde på honom och försökte sätta dit honom. Folket försökte stena Jesus och knuffa ner honom för en klippa. Jesus led också på ett personligt plan. När hans vän Lasarus hade dött grät Jesus. Jesus återupplivade sedan Lasarus, men innan det hände kände han smärtan över att behöva mista en vän.

Under påskveckan då Jesus blev korsfäst fick han lida på många olika sätt. Natten då Jesus var i Getsemane och bad står det att Jesus greps av ängslan och ångest. Tänk att Jesus vet hur det känns att känna ångest! ”Min själ är djupt bedrövad”, sa han med egna ord (Mark:14 33-34). Det största lidandet upplevde Jesus ändå då han dog på korset för att ta på sig våra synder. Han upplevde då både fysisk och psykisk smärta. Han blev hånad och förnedrad av folket och ropade ut ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” (Mark. 15:34). Jesaja 53 beskriver vad som hände på långfredagen. ”Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig. Och genom hans sår är vi helade.”

Detta hände för ungefär 2000 år sedan. Men tack vare det som Jesus gick igenom då är han med oss än idag. Både när livet känns bra och när livet känns jobbigt finns han här. Han inte bara ser oss och vet vad vi tänker och känner, utan han förstår också allt det jobbiga vi går igenom. Genom att Jesus led här på jorden förstår han också hur det känns att behöva lida.

För ett tag sedan tänkte jag på en sak jag som jag tyckte var jobbigt i mitt liv. Jag bad till Gud för det och kom att tänka på en sång som jag har sjungit på någon samling. Sången heter ”Gud i dina händer” och i den sjunger man: ”Gud, i dina händer får jag gråta ut, gråten delar du tills den tar slut.” Och jag blev återigen påmind om hur nära Gud är, också i svåra situationer. Om hur han tröstar oss då vi kommer till honom med våra bekymmer. Hur han vill hela och torka alla våra tårar.

Då vi går igenom svåra saker får vi komma ihåg alla de löften Gud har gett oss i Bibeln. ”I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.” (Joh. 16:33). ”Jag är med er alla dagar intill tidens slut” (Matt. 28:20). ”Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade.” (Matt. 5:4). Detta får vi hålla fast vid, för Gud som har gett oss dessa löften är trofast.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.