Andakt

Jesus uppenbarar sin gudomliga kraft

För ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste. (Jes 9:6)

Detta är en av de många profetiorna i Gamla testamentet som säger att den Messias som skulle komma och frälsa mänskligheten skulle vara Gud själv som blir människa, och som går i döden i vårt ställe. Alltså var det viktigt för Jesus att bevisa för oss genom tecken och under att han verkligen var Gud, så att människorna runt honom skulle förstå och tro att han var Messias.

Det första tecknet som Jesus utför läser vi om i Joh 2:1-11 där Jesus är på ett bröllop tillsammans med några av hans lärjungar och hans mor. Vinet på festen hade tagit slut, och Jesu mor ber Jesus om hjälp. Jesus säger till tjänarna på festen att de ska ta sex stenkrukor och fylla dem till brädden med vatten, sedan ska de ösa upp och föra det in till värden. När värden smakar på det så har vattnet blivit till vin.

Det kan tyckas märkligt att Jesus väljer att uppenbara sin gudomliga kraft på detta sätt, men inga av de under som vi läser om i Johannesevangeliet är nedskrivna av en slump. Allt är nedskrivet för att vi ska förstå att Jesus är Guds Son.

I slutet av Johannesevangeliet står det: Många andra tecken som inte är nerskrivna i denna bok gjorde Jesus inför sina lärjungar. Men dessa har blivit nerskrivna för att ni ska tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn. (Joh 20:30)

Hur bevisade detta under att Jesus var Guds Son?  
Svar: Bara Gud har makt att skapa något ur intet.

För att tillverka vin krävs det vindruvor och jäst. Inget av detta fanns tillgängligt på festen. I ett tillägg läser vi att det var tjänarna på festen som hällde upp vattnet, och de fyllde krukorna till brädden. Detta utesluter att Jesus kunde ha hällt i någon mystisk ingrediens eftersom han inte ens var nära krukorna, och det fanns inte heller plats för något mer i krukorna eftersom de var fyllda till brädden.

Bara Gud är oberoende av tid. Det tar flera veckor för druvor att bli till vin, där druvorna går igenom en jäsningsprocess, men från det att tjänarna öste upp vattnet till att de hade gått in med det till värden i rummet bredvid så hade vattnet blivit vin.

Detta första tecken, tillsammans med alla andra tecken och under är alltså nedskrivna för att vi skall tro. Men det största undret i Johannesevangeliet som bevisar att Jesus är Guds Son är hans sista: Uppståndelsen! Jesus övervinner döden och bevisar att han är uppståndelsen och livet och att den som tror på honom skall leva om han än dör (Joh 11:25).

Detta är goda nyheter!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.