Andakt

Jesus väcker tro!

Bibeltext: Matt 8:5-13

Då Jesus var runt 30 år började han gå runt i Palestina: han undervisade, han botade, han drev ut onda andar, han debatterade och till slut dog han och uppstod ur graven. Vad ville Jesus med allt det han gjorde innan han dog på korset?

I evangelierna läser vi om hur människor kom till Jesus av olika orsaker. Vissa ville lyssna på hans undervisning, vissa ville bli friska från sjukdom, några ville snärja honom med lagen och andra ville göra sig av med honom. Och hur Jesus bemötte dessa människor varierade – fariséerna skällde han ut, Kapernaumborna hotade han med Guds dom och de stora folkmassorna drog han sig bort ifrån. Varför? Därför att för Jesus var det bara en sak som räknades: att väcka tro.

Vissa av dem som mötte Jesus trodde på honom och tog emot honom som Gud. Men faktiskt var det så (precis som idag) att de flesta avvisade honom. De såg honom som allierad med djävulen, som anti-judisk, som en vanlig magiker och helare, som misslyckad Messiaskandidat, som revolutionär eller helt enkelt som galen. Där Jesus väckte tro tackade han Gud och tog emot människor med största tålamod så att han kunde säga: din tro har frälst dig. Men de som inte tog emot honom behövde förstå vad det var de sade nej till.

Tro på Jesus betyder att man förstår vem han är – mer än människa och undergörare: Gud och Frälsare. Och då upptäcker man att man behöver honom. Ja, förstår man vem Jesus är kommer man också att inse att man inte klarar sig utan honom! Att lära känna Jesus och tro på honom är det viktigaste i livet, för möter man inte Frälsaren så kommer det livet sluta i en evig död. Tron på Jesus, han som har dött och uppstått för allas synder, betyder att synden är borttagen och det eviga livet väntar.

Centurionen i Kapernaum insåg att ett helandeunder måste vara en småsak för Jesus. Han förstod att Jesus var någon som hade lika mycket makt över naturens lagar som centurionen själv hade över en av sina soldater. Och av sådana personer finns det bara en enda – Gud själv. Därför var det klart att botandet bara var en sidosak, det viktiga här är Jesus själv. Och det är detta som är tro.

Men när det gäller tron kommer Jesus inte med några krav. Han frågar inte hur starkt övertygad du är. Det är oväsentligt. Det enda viktiga är frågan: vill du lyssna? Eller går du förbi?

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.