Kristen i kompisgänget

”Vända kappan efter vinden” är ett uttryck som du kanske har hört någon gång. Att vända kappan efter vinden betyder att man är opålitlig, att man ändrar åsikt under påtryckning eller byter sida om det gynnar en. Ibland används uttrycket när man pratar om sådana människor.

En ”kappvändare” kan också vara en människa som blir obekväm om en situation blir pinsam eller besvärlig, då är man beredd att byta åsikt för att det i den stunden ska kännas bra. Man styrs då över känslor och struntar i att det strider mot ens egen åsikt eller övertygelse. 

Att vara kristen i ett kompisgäng kan ibland vara utmanande, speciellt om det finns icke troende med i gänget. Då kan man bli en som vänder kappan efter vinden och försöker passa in ett sammanhang där man inte är sig själv. Man står inte upp för saker som man tror på, kanske hamnar i ett läge där man skäms över sin tro och vill låtsas vara någon man inte är. Men samtidigt, en person i ett gäng som vågar stå upp för sin tro och vill bekänna att Jesus är Herre i sitt liv är en människa som är mogen och stark. En sådan person får respekt, både från andra kristna och från de som inte tror. 

Så till dig, unga vän, uppmanar jag dig att våga vara frimodig i din tro när du är tillsammans med dina vänner. Det stärker de andra kompisarna andra mer än du kan ana. Praktiska handlingar och att man tar avstånd från vissa saker, tex alkohol, droger, svordomar, våld, mobbning och att se på sexuellt innehåll eller våldsfilmer/spel kan vara en hel predikan i sig. När sådana tillfällen dyker upp då man tex blir lockad att dricka alkohol, eller någon visar ett olämpligt innehåll på sin telefon kan man svara: ”Jag vill undvika sådant, det bygger inte upp mig som människa på ett vettigt sätt.” Det står i Bibeln att vi ska styrka varandra i tro och det gör man om man vågar vara den man är. En Jesu lärjunge. Älskad och förlåten i honom. 

Sprid ditt ljus även om det känns att din låga inte brinner så klar. Det har betydelse och det är viktigt. ”Ni är världens ljus, inte kan en stad döljas som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skeppan, utan man sätter det på ljushållaren, så det lyser för alla i huset.” Matt 5:14-15

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.