Reflektioner

Låt Jesus ta bort dina hjärnspöken

”Jag är fet, jag är ful. Ingen vill vara kompis med någon som är fet och ful. Jag kommer inte heller att hitta någon man som vill gifta sig med mig så som jag ser ut.”

Jag sitter på en föreläsning och framför mig står en alldeles underbar kvinna och säger dessa jobbiga ord. Hon berättar om sin ätstörning som hon kämpat med en stor del i sitt liv. Hon är ärlig och rak i det hon delar med sig av. Mycket av det hon berättar känner jag igen mig i. 

Kvinnan utstrålar Jesu kärlek och när hon berättar om förändringen hon upplevde då hon fick en personlig tro och relation med Jesus ville jag bara ropa ”Amen, Amen!” Jesusrelationen kan verkligen göra förändring i en människas liv. Hon berättade att hon aldrig trott att man kan må bra och känna sig vacker om man inte är smal. Smal. Och. Vacker. Dagens ideal för att överhuvudtaget kunna vara lycklig. Det är så fel! Att känna sig tillfreds med sig själv handlar väldigt lite om vårt yttre. Det handlar så mycket mer om hur vi mår på insidan. Att vi känner oss älskade och har någon att älska och ge kärlek åt. 

Vi lever i ett sjukt och snedvridet samhälle där vi blir otroligt kroppsfixerade. Hjärnspöken intar vår hjärna och vi blir vår egen största fiende. Vi anklagar oss själva och säger fula saker till oss själva. Saker vi aldrig skulle säga åt någon annan. Vi borde vara snyggare, bättre, smartare, roligare osv. Många ungdomar och också vuxna mår dåligt över sitt utseende och över sig själva. Det blir en jobbig spiral som är svår att ta sig ur och som kan förstöra många år av våra liv.

Vad kan vi då göra för att själva må bättre och kunna hjälpa andra i samma situation? Jag tror nyckeln ligger i att prata och bemöta varandra mitt i det jobbiga. Vi ska inte försköna eller släta över något. Vi ska säga precis som det är och vara öppna med våra problem. Är vi inte ärliga i våra kamper kommer vi heller aldrig att bli helt fri från dem.  

Jag tycker också vi ska begränsa hur mycket sociala medier och internet får påverka oss och kritiskt gallra bort det som får oss att må dåligt. När vi träffas ska vi prata om hur vi mår och öppna Bibeln. Att söka sig till Guds ord i svåra stunder är det som hjälper oss (trots att det är det sista vi har lust med just då). Läs gärna Matt 5: 25 – 34 om hur en kvinna blev frisk från hennes blödningar som hon hade lidit av i tolv år! Kvinnan tänkte: ”om jag så bara rör vid hans kläder blir jag frisk”. Jesu svar till henne berör mig också starkt, han säger: ”Min dotter, din tro har frälst dig. Gå i frid och var frisk och fri från din plåga.” Vi kan bli friska och fria från anklagande tankar om oss själva. För Gud är ingenting omöjligt! Därför ska vi söka oss till honom.  

Psaltaren 43: Varför är du så bedrövad, min själ, och varför så orolig i mig? Sätt ditt hopp till Gud, ty jag skall åter få tacka honom, min frälsning och min Gud. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.