TRO & LIV

Låt oss gå till Betlehem

”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” (Johannesevangeliet 1:1-5)

På juldagen påminns vi om att Jesus har blivit människa och gått med oss här på jorden. Johannes börjar sitt evangelium med att kalla Jesus för ”Ordet”, Guds ord som skapade allt liv och hela universum och som upprätthåller allting i sin hand. På samma sätt som Gud skapade världen genom sitt ord skapar idag Jesus också liv i våra döda själar genom att ge oss syndernas förlåtelse. Johannes fortsätter: 

”Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja, utan av Gud.” (Johannesevangeliet 1:9–13)

När Jesus kom till jorden kom han till att börja med till sitt eget folk, dvs. judarna. Men judarna ville inte ta emot honom som deras Messias. Men med tiden kom Jesus kallelse att gå ut till alla folk och stammar. Ännu idag kallar han också dig att vara ett Gud barn. Som texten från Johannes visar är ett Guds barn inte bara fött av kött utan också av Gud själv. Vad betyder det? Det betyder att den som blivit pånyttfödd i dopet också får räkna sig till Guds barn för Jesu skull. 

”Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning. ” (Johannesevangeliet 1:4)

”Ordet blev kött”, Jesus kom ner till jorden som en människa precis som du och jag. Tänk att universums Herre blev ett försvarslöst barn, växte upp, led och dog för vår skull. Bara för att öppna upp för gemenskap med honom. Till skillnad från oss är Jesus full av nåd och sanning och därför är Jesu död och uppståndelse tillräckliga för var och en av oss. Jesus kom inte för att uppmuntra oss att i egen kraft bli ett Guds barn. Nej, han kom för att vi skulle se vår syndiga natur och för att vi i förtröstan skulle kunna fly till honom och få del i Hans rättfärdighet. 

Jesus Kristus, Guds son och världens frälsare är idag född till världen för dig och för mig. Kom, låt oss gå till Betlehem och se undret som skett!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.