KULTUR

Maksetut viulut – Du är värdefullt skapad!

En av de absoluta höjdpunkterna år 2019 på den finländska musikscenen måste vara Maksetut Viulut:s tredje album ”Kolmas”. För de som hört dem förr känns det troligtvis som ett ganska stort steg jämfört med någonting de gjort tidigare. Inte så att kvalitén nödvändigtvis har ändrat men rent stilmässigt så har något hänt. Maksetut Viulut:s tredje album är mycket närmare popmusik än tidigare. ”Ilman Sinua ei ole huomista” är en av låtarna på albumet och den släpptes som singel redan 2018. Första gången jag hörde låten fastnade jag för den och tänker nu lyfta fram några av orsakerna till detta.

”Ilman Sinua ei ole huomista” är en sång om Guds storhet och den kraft att skapa och uppehålla det skapade som bara Han besitter. Sången berättar också om hur Gud finns mitt ibland oss på ett alldeles speciellt sätt. En av mina favoritfraser i hela låten lyder: ”näkymättömänä voimana atomien ytimissä”. Fritt översatt på svenska betyder det: Som en osynlig kraft i atomernas kärnor.

I refrängen sjunger man att Gud visste allt om och älskade dig och mig redan när han skapade världen. Sedan avslutas refrängen med låtens titel ”Ilman Sinua ei ole huomista”. Det betyder: Utan Dig (Gud) finns ingen morgondag. Hela refrängen berättar alltså om hur beroende vi är av Gud vår skapare och att vi samtidigt, var och en, är älskade och viktiga i Hans ögon. 

I tredje versen får vi sjunga om att Gud vet varje andetag vi tar och att Han är med oss i livets alla skeden, både bättre och sämre, oavsett hur det känns för oss. Redan tidigare i låten kan man ana det men nu börjar det verkligen låta som att en av inspirationskällorna till hela låten är Psalm 139 som handlar om att Herren vet allt och att Han är överallt. I Psaltaren 139:4 – 5 står det: ”Innan ett ord är på min tunga, vet du, Herre, allt om det. Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand”.

Efter att ha lyssnat på låten några gånger kanske man börjar lägga märke till hur allting låter som en helhet, eller som jag skulle uttrycka det ”låtens sound”. I denna låt har man använt sig av t.ex. ekoeffekter för att skapa en känsla av att man är i ett jättestort rum eller någon annanstans där det tar länge för ljudet att dö ut. Jag tror helt enkelt att man har försökt skapa ett sound som överensstämmer med sångtexten eftersom den berättar om skaparen och skapelsen vilket är något sannerligen stort.

Ilman Sinua ei ole huomista påminner oss om hur stor vår skapare är, hur man kan se något av Hans väsen i det skapade och det att vi betyder mycket mer än vi kan förstå för Honom.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.