TRO & LIV

Min auktoritet

Jag köper en moped. En trevlig lördag kör jag en lång runda. Plötsligt stannar motorn och går inte att starta, fast tanken är full. Vad ska jag be Gud om nu?

30 km från mitt nya hem. Jag känner ingen i min omgivning. Det är långt att gå. Dessutom, vem skulle ta hand om min moped om jag försvann? “Gud, starta min moped, så jag får fortsätta min resa”. Så skulle de flesta tänka. Ifall jag får ett hinder i mitt liv, ber jag Gud ta bort mitt hinder, så kan jag fortsätta som förr. Men det finns problem om mitt kristna liv ser ut så.

Om mitt kristna liv verkligen fungerar kan jag alltid ta ett steg tillbaka från min situation. Istället för att be Gud ta bort alla hinder för mina egna planer frågar jag Gud om jag över huvud taget är på rätt rutt? Kanske var min utfärd av ondo? Kanske hade Gud önskat att jag, just idag, skulle fråga den gamla tanten i grannstugan, om jag kan ge en hjälpande hand? Vad Gud än hade önskat borde jag fråga mig om min roadtrip var Guds vilja.

Jag vill i denna text inte ta ställning till körning för nöjets skull. Huruvida en kristen ska ägna sig åt sånt är en helt annan fråga. Däremot vill jag att du frågar dig vems hjärta du följer. Det finns så många människor som säger: “Gud vill alltid att vi följer våra egna hjärtan”. Jag frågar mig vilken gud som tänker så.

“Min gud är så tolerant att han låter mig göra vad jag vill […] han vill ändå vara med mig för evigt […] jag är ju inte lika stor syndare som, typ, Hitler”.

Jag kan förstå att det känns hårt med en Gud som kräver mycket. Det känns omöjligt att nå upp till kraven från Bibelns Gud. Ändå går kraven inte att tumma på.

Vill du istället leva med en gud, som följer dig istället för att leda dig, går det också bra. Men en sådan gud kan inte rädda dig från döden. En sådan gud är så klen att han antingen försvinner när du slutar tänka på honom, eller så hamnar guden likväl i helvetet, med alla andra som sätter sitt hopp till sina egna tankar.

Ska vi ha ett liv bortom döden behöver vi följa den Gud som lever och står över alla våra tankar. Det är bara en Gud som är värd att följa, den som är smartare än jag själv. Bara den Guden vill jag lägga mitt eviga hopp till. Därför vill jag vända mig till den Guden redan idag, och be om ledning av honom.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.