Mitt böneliv

Jag har länge haft problem med att be. Bönelivet är något som lätt kan kännas stressande om man tänker att man måste uppnå en viss standard, använda vissa ord, vara fantasifull och påhittig. Bönen är viktig, men den beror inte på hur jag ber. Nej, bönen är ett löfte från Guds sida: Be, och ni ska få. (Matt 7:7)

För mig brukar det gå så att det kommer en intensiv period när jag ber innerligt, men efter ett par dagar ber jag sedan inte alls på två veckor. Det är inte bra. Därför har jag börjat göra bönen liten och odramatisk. Så liten att jag vill be varje dag.

I ett års tid ungefär har jag varje dag gjort tre saker i bönen: jag har knäppt händerna och bett Fader vår, jag har berättat några aktuella bekymmer eller glädjeämnen för Gud, och jag har slagit upp Bibeln och bett en psaltarpsalm. Det har varit till stor välsignelse. Fader vår och psaltarpsalmen har givit min bön något att luta mot. Jag behöver inte vara kreativ, pigg eller känslosam för att be. Det går ändå, och innehållet blir inte mindre meningsfullt. Bönen blir lika hörd och besvarad. Och oftast har jag lärt mig något som jag inte hade gjort av att be fritt.

Jag rekommenderar att använda Psaltaren, Bibelns bönbok! Jesus och lärjungarna gjorde det mest hela tiden. Slå upp en psalm, knäpp händerna och säg den till Gud som om den vore dina egna ord. Ta ett andetag efter varje rad och låt innehållet sjunka in. Så småningom börjar tankarna komma: kan man faktiskt säga sånt här då man ber? ”Herre, varför stannar du på avstånd och döljer dig i nödens tider?” (Ps 10:1) Bibelns ord blir din bön, och vad Gud har att säga till dig blir klarare än någonsin förut: ”Varför så bedrövad, min själ, varför så orolig i mig? Hoppas på Gud. Jag ska åter få tacka honom, min frälsning och min Gud.” (Ps 42:12‬)‬‬‬‬‬

Försök att göra en liten bönelista med ett ämne för varje dag i veckan: måndag världen och vårt land, tisdag kyrkan och väckelse osv. Skriv inga andra böneämnen, utan varje dag ser du vad ämnet är och säger två-tre saker om det till Gud. Vips har du en bönerutin där du hinner be för allt som behöver bön, istället för att be tio ämnen på måndag och resten av veckan inget alls för att det känns jobbigt. Det här har hjälpt mig mycket då jag haft svårt att komma ihåg vad jag ska be för.

Be Fader Vår. Jesu egen bön innehåller allt vi någonsin kan be för. Har du bett den, har du bett allt.

Det är inte vår bön som sätter Jesus i rörelse, utan det är Jesus som förmår oss att be. Vår bön är alltid en verkan av att Jesus vill ge oss något. Han klappar på. ”Innan de ropar ska jag svara, medan de ännu talar ska jag höra.” (Jesaja 65:24‬)

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.