Musik för att stilla sig inför Gud

I min bokhylla finns en liten skriftsamling med utvalda texter av en svenska författare vid namn Gunnel Vallquist. Förlaget Silentium har gett ur skriften ”Till dess dagen gryr” med guldkorn från Vallquist att reflektera över. 

I den finns ett avsnitt om musik. Den gregorianska musikstilen. Gregoriansk sång är en enstämmig, rytmiskt fri, ursprungligen oackompanjerad liturgisk sång i den västkyrkliga traditionen uppkallad efter biskop Gregorius den store (540-604). 

Hon skriver att den gregorianska sångens styrka är dess kontemplativa karaktär. Lite fritt översatt, den lämnar sig för den som vill stilla sig inför Herren för att se honom med trons ögon. Den har en djup enkelhet. Mer exakt kommer ordet kontemplation av latinets contemplatio som betyder betraktande och att låta sinnet helt upptas av djupa tankar under längre tidsrymd. I kristen tradition avser man oftast med ordet inre, utdragen och ordlös bön, när man betraktar det gudomliga under stillhet.

Jag vill belysa att det finns en kraftfull och mäktig musiktradition i kyrkan som idag är lätt att missa eftersom den inte gör så mycket väsen av sig. Det är en verklig skattkammare fylld med allehanda dyrbarheter! Nu är jag ingen expert på musikteori så jag kan säga var den gregorianska musiken slutar och annan typ av liturgisk musik börjar. 

Jag vill ge två låtförslag för dig som vill utforska kyrkans djupa lovsångstradition. Den första är ”Gloria, laus!” av Gregorian Chants, Boni Puncti, Karel Frana som du hittar på Spotify. Den sjungs traditionellt på Palmsöndagen. Här följer en svensk översättning av en engelsk version av den ursprungliga latinska texten. 

  1. Dig vare pris och ära,

du kung av Davids stam.

I Faderns namn du kommer,

högtlovade Guds Lamm.

Dig prisar änglars skara

i himlens ljusa höjd,

och allt som lever, andas,

ska stämma in med fröjd.

 

  1. Dig mötte judafolket

med palmer där du for.

De gamla och de unga

gav dig en hyllning stor.

De sjöng sitt Hosianna,

men mot ditt kors du red.

Nu bär du segerkronan

och vi vill sjunga med.

 

  1. De bredde sina mantlar

där du red fram en gång.

Vår Frälsare och Konung,

ta mot vår hyllningssång:

Dig vare pris och ära,

du kung av Davids stam.

I Faderns namn du kommer,

högtlovade Guds Lamm!

Den andra låten är “She came with the Spices” och sjungs av SUS Coptic Diocese, även den finns på Spotify. Den sjungs traditionellt på söndag på påsken. Den handlar om den tomma graven och den förvandlade kraften Kristi uppståndelse åstadkommer. I texten framkommer hur man inte behöver ge upp och exempel ges på syndare som inte gav upp hoppet; Petrus, Paulus och koptiska helgon som Moses den svarte även känd som Moses etiopiern och Maria av Egypten.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.