Andakt

När ska jag vara tacksam?

Tacksamhet är en kristen dygd. Exempelvis i Kolosserbrevet 3:15-17 uppmanar Paulus hela tre gånger de kristna att vara tacksamma.

Det som är värt att lägga märke till är att han inte skriver att bara de som känner att de har orsak till det ska vara tacksamma. Var tacksamma ni som har det så bra, kan man ibland höra sägas. Det är förstås sant. Men när det talas om tacksamhet i Bibeln finns det inga speciella villkor för när man ska vara tacksam.

Vissa kristna har det bra här i livet. Andra blir dödade för att de tror på Jesus. Vissa mår jättebra och andra känner sig värdelösa. Vissa rörelser har undervisat att det alltid  går bra för sanna kristna, och har man problem med hälsan eller ekonomin så är det något fel i ens trosliv. Det här stämmer inte alls överens med Bibeln, där det berättas att de troende både var slavar och kungar och allt däremellan. 

I Bibeln uppmanas alla ändå att vara tacksamma, oberoende av om vi själva tycker att det finns orsak till det eller inte. Varför då, kan man ju fråga sig?

Det finns flera goda skäl till det. Till att börja med så är det vår käre far i himlen som gett oss allt vi har. Han har gett oss både lätta och svåra tider, allt som krävs för att vi ska hålla oss till honom eller söka honom om vi gått vilse. Äras den som äras bör.

Ett annat gott skäl är att man mår bra av att vara tacksam och positiv. Det visste Gud om redan innan psykologin ens hade lekt med tanken. I Filipperbrevet 4:8-9 lär han oss :” För övrigt, bröder: allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant. Det ni har lärt och tagit emot, hört och sett hos mig, det ska ni göra. Då ska fridens Gud vara med er.”

Djupast sett har alla kristna orsak till tacksamhet, eftersom Gud har dött för oss. Den evige och odödlige valde att ta del av dödligheten och sårbarheten, för att befria oss från döden. När vi tror på honom så ger han oss en inre ro, en frid, som finns där trots allt som händer omkring oss. Den friden får vi tacksamt vila i. ”Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid ni är kallade till i en och samma kropp. Och var tacksamma.” Kolosserbrevet 3:15. 

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.